Doktor Michael Greger autor je bestselera ‘Kako ne umrijeti’ i često govori o sigurnosti pojedine hrane i o javnom zdravstvu. Ovih 6 namirnica dodajte u listu za kupovinu i eksperimentirajte s receptima; možete ih sve pomiješati u jedan obrok ili jesti odvojeno.
Šest najbitnijih namirnica koje bi se morale svakodnevno konzumirati
1. Mahunarke
Pritom misli na mahunarke u širem smislu: leće, slanutak, sušene polovice graška, soja i naravno sve vrste graha. Možda vam se juha od graška i umakanje mrkve u humus ne čine korisnima, ali i tako unosite mahunarke. Trudite se pojesti barem tri porcije mahunarki dnevno.
Jedna porcija je otprilike: četvrtina šalice humusa; pola šalice kuhanog graha, leća, tofua, ili tempeha; ili puna šalica svježeg graška ili proklijalih leća. Iako je i kikiriki tehnički mahunarka, doktor Greger ga je svrstao u kategoriju orašastih plodova (zbog nutritivne vrijednosti).
2. Bobičasto voće
Jedna porcija bobičastog voća bi biti oko pola šalice svježih ili zamrznutih, a sušenih četvrtinu šalice. Iako su, biološki gledano, banana, avokado pa čak i lubenica bobičasto voće, koristit ćemo kolokvijalni termin za malo jestivo voće i dodat ćemo i grožđe (i grožđice) te kumkvat u ovu kategoriju.
To naravno znači da ćemo dodati i voće za koje mnogi smatraju da spadaju u bobičasto voće, iako tehnički ne spadaju, primjerice: borovnice, trešnje, brusnice, jagode, dud (murva).
3. Zeljasto povrće
U zeljasto povrće spadaju brokula, kupus, blitva, raštika, i kelj.
Greger preporučuje barem jednu porciju dnevno (pola šalice) i barem još dvije porcije zelenila dnevno, lisnatog ili zeljastog.
4. Orašasti plodovi
Svatko bi trebao jesti barem 1 žličicu mljevenih lanenih sjemenki dnevno, a osim toga i porciju drugih orašastih plodova ili sjemenki.
Četvrtina šalice oraha je dovoljno za jednu porciju, a ako volite maslace (primjerice od kikirikija), nemojte u jednom obroku uzimati više od dvije jušne žličice. Kesteni i kokos ne spadaju nutritivno u orahe.
5. Začini
Doktor Greger preporučuje i četvrtinu žlice kurkume, a možete dodavati i druge začine (bez soli) koje volite.
6. Cjelovite žitarice
Za dug život jedite i porcije cjelovitih žitarica, primjerice: pola šalice tople zobene kaše; kuhana zrna, primjerice riže, kvinoje, heljde; kuhana tjestenina, ili kukuruz; šalica hladnih (gotovih) žitarica; jedna tortilja ili šnita kruha; polovica peciva ili muffina; ili tri šalice kokica.
Ovih 6 namirnica dodajte u listu za kupovinu i eksperimentirajte s receptima; možete ih sve pomiješati u jedan obrok ili jesti odvojeno. Igrajte se.