“Don’t just eat food to feed your body. Eat the food to feed your soul.”
U antičkim vremenima, dok još nije postojala moderna znanost, hrana je bila smatrana lijekom. Ljudi su svjesno konzumirali određene biljke, začine itd., s ciljem balansiranja, pročišćenja i ozdravljenja.
Sigurno znaš da je tvoje psihofizičko stanje i tvoja svjesnost rezultat onog što unosiš u sebe i kako tretiraš svoje tijelo. Stoga svaki zalogaj biraj svjesno, jedi svjesno i izgradi za sebe najblistaviju budućnost uz zdravu satvičku hranu (čista, esencijalna, lagana).
Jedan od osnovnih yogijskih principa jest ahimsa (nenasilje), to je etička osnova vegetarijanstva/veganstva, koja nas uči da razvijamo suosjećanje za sva živa bića i da moralno biramo što ćemo jesti. Kada konzumiramo namirnice životinjskog porijekla, odnosno osjećajna i svjesna bića kojima je bila nanešena bol; to šteti postizanju našeg duhovnog blaženstva.
I Nikola Tesla je rekao kako “Ratovi na planeti neće prestati sve dok ljudi ne prestanu ubijati životinje…”.
Osvijestimo da su sva postojeća bića jednako ravnopravna i jednako vrijedna.
Svjesnim jedenjem se dolazi do tjelesnog, mentalnog i duhovnog pročišćenja.
Kuhanje je Ljubav
Nakon yoge, moja druga velika ljubav je kuhanje. Odmalena uživam u beskrajnom provođenju vremena u kuhinji i stvaranju maštovitih i ukusnih delicija za sebe i za druge. Smatram da je najljepše što možemo pružiti nekome upravo hrana, pogotovo ona pripremeljena s ljubavlju i pozitivnim vibracijama.
Vegetarijanka sam više od 10 godina i svježe pečena veganka.
Volim da je hrana zdrava, lagana, satvička, nutritivna i osebujna. Uživam stvarati nova, drugačija jela, igrati se sa začinima, bojama, raznovrsnom sinergijom namirnica…
Svaka priprema hrane za mene je poseban ritual i svojevrsna meditacija. Bitan je ambijent, čistoća, glazba, mirisi, moje sveopće stanje. Sve to utječe na krajnji ishod jela. Jelo koje napravimo je prožeto našim mislima i osjećajima koje smo prenijeli u trenutku pripreme i kuhanja. Zato je vrlo važno da smo veselog raspoloženja dok stvaramo i da u svoju hranu svjesno unosimo samo ljubav i pozitivne vibracije.
Kuhanje je vrsta umjetnosti, igra; vid kreativnog ispoljavanja, prezentiranje sebe…
Iako obožavam raznorazne kuharice i u njima nekad pronalazim inspiraciju, smatram da je ipak presudno da nađeš svoj stil i svoj izražaj. Kako se osjećaš u tom trenutku, tako izaberi “boje” s kojima ćeš tad oslikati svoje umjetničko platno.. Budi spontan, kreativan i uvijek otvoren za isprobavanje novog! Neka tvoja hrana ne bude ni manje ni više nego – apsolutno božanstvena!
“Food which sustains you will always give you more joy in life. Any food which pushes you is going to kill you. You don’t grow old by years, you grow old by food. The bottom line is not how much you know, the bottom line is how much you eat and what you eat.”
(Yogi Bhajan)
Dijelim s tobom savjete i recepte iz tradicije Kundalini yoge, za kvalitetniju i svjesniju prehranu te za dobru probavu.
Savjeti za pripremu hrane
- Pripremaj svoju hranu s ljubavlju i pažnjom
- Jedi samo u ugodnom, opuštajućem okruženju
- Serviraj hranu s gracioznošću
- Uzmi trenutak prije obroka da se zahvališ za dar hrane
- Uzmi si vremena da jedeš svjesno i polako
Savjeti za zdravu probavu i eliminaciju
- Jedi da bi živio, ne živi da bi jeo.
- Izbjegavaj jesti grickalice između jela, radije jedi nekoliko manjih obroka u danu.
- Jedi samo kad si gladan.
- Dobro žvači, tvoj želudac nema zube.
- Prestani jesti kad si 70 % sit.
- Odmori nakon svakog jela.
- Nemoj jesti nakon zalaska Sunca.
- Jedi samo ono što možeš eliminirati kroz 18-24 sata.
- Jednom tjedno učini post da odmoriš svoj probavni sustav.
- Ako ne možeš probaviti i eliminirati nešto, ne jedi to.
KITCHARI
Posni obrok koji nam daje puno energije i doprinosi našem zdravlju
Priprema (za cca 4 osobe)
1/2 šalice leće ili azuki graha močimo preko noći
Ujutro damo kuhati u 4 1/2 čaše vode. Kada je skuhano, dodamo 1/2 šalice basmati riže i kuhamo još 15 min. Ubacimo 3 šalice jedne vrste povrća (npr.: blitva, špinat, mrkva, celer, bundeva, kelj, tikvice…). Maknemo s vatre.
Na 2 žličice ulja prodinstamo 1 glavicu crvenog luka i 3 režnja češnjaka.
Dodamo malo vode i napravimo pastu. Dodamo mješavinu začina:
1/2 žličice naribanog đumbira ili đumbir u prahu
1/2 žl kurkume
1/4 žl zdrobljene crvene chili papričice (ili običan papar, kajenski…)
1/2 žl korijandera u prahu ili zrnu
1/2 žl Garam masale
1/2 žl kumina
1 lovorov list
2 zrna kardamona
Miješamo i dodamo malo vode, da formiramo pastu. Max 5 min neka dinsta uz miješanje. Potom ulijemo u posudu s grahom, rižom itd. Možemo još kuhati 2-3 min i onda sipamo u tanjur i uživamooo!!!!
Opušta naš probavni sustav, revitalizira, potiče znojenje-detoksifikaciju. Povoljno djeluje na tijelo i psihu, idealan na prijelazu godišnjih doba.
ZLATNO MLIJEKO
Iscijeljujući tonik za vitalnost i fleksibilnost
Priprema (za 1 osobu)
Pola šalice vode
Malo biljnog mlijeka
Prstohvat kurkume
2 žličice bademovog ulja
Javorov sirup ili neki sličan slad
1 zrno kardamona (opcionalno)
U lončić stavimo kurkumu s vodom te grijemo i miješamo dok ne dobijemo finu pastu (cca 8 min). Po želji ubacimo kardamon. U drugom lončiću dovedemo do vrenja mlijeko zajedno s bademovim uljem. Zatim uklonimo s vatre i povežemo s pastom od kurkume. Zasladimo po izboru.
Odlično za zglobove, pomaže pri artritisu te lubricira cijeli tvoj sustav.
U hranu koju pripremaš unesi puno ljubavi i puno sebe, to je najposebniji začin koji možeš dodati. I dijeli hranu s bližnjima, dijeli blagoslove, dijeli zahvalnost.
“A recipe has no soul, you as the cook must bring soul to the recipe.”
(Thomas Keller)
Voli te
Jagdeesh Kaur
Certificirana učiteljica Kundalini yoge po učenju Yogi Bhajana
Možeš me pronaći i na ovim kanalima:
Facebook
Yoga room LET
Yogini
Youtube Jagdeesh Kaur
Izvor: budidobro.com