Želite isprobati neki novi zdravi recept? Zanimaju vas zdravije veganske i bezglutenske slastice koje nisu prekomplicirane za izradu? Tu je idealna slastica za vas i vašu obitelj – kolač od naranče, chije i badema, koji ćete pripremiti od svega nekoliko sastojaka u par brzih i jednostavnih koraka.
Zahvaljujući citrusnom voću kao što su naranče, vaš kolač, osim što će biti neodoljiv za nepce, usto će vam pružiti i dozu vitamina C, koji je prijeko potreban u ove hladne dane kada se želite zaštititi od prehlade i gripe.
Finu prirodnu slatkoću ovoj poslastici daju ukusne datulje, koje ovdje nisu samo u ulozi zaslađivača. One su, naime, puno više od toga. Osim što su bogate vlaknima, dobar su izvor i supervažnog željeza te vitamina B-skupine.
Pšenično brašno je, naravno, zamijenjeno mljevenim bademima, koji su daleko zdravija bezglutenska opcija. Ovo orašasto voće odličan je izvor vitamina E, kao i mangana, magnezija, bakra, fosfora, kalcija i željeza.
Kolač od naranče, chije i badema zasigurno će osvojiti čak i one koji nisu vegani.
Zdrave chia sjemenke umjesto jaja
Osim što je mirisan, ovaj veganski kolač je bogat okusom i prozračan. Kako bi se sastojci sljubili i povezali, obična jaja u kolaču zamijenjena su takozvanim “chia jajima”.
Umjesto svakog jajeta trebat će vam jedna žličica mljevenih chia sjemenki (možete ih kratko izmiksati u blenderu) koju ćete iskombinirati s 3 žličice vode.
Gelasta struktura chia sjemenki dat će vašem kolaču i finu vlažnost, a vaš će organizam opskrbiti vlaknima, proteinima i omega-3 masnim kiselinama, koje su iznimno važne za zdravlje srca i mozga.
Jednostavan kolač od naranče, chije i badema
Sastojci:
- 2 organske naranče, oprane
- 1 šalica datulja, bez koštica
- 6 chia jaja (za svako jaje: 1 žličica mljevenih chia sjemenki + 3 žličice vode)
- 1,5 šalica mljevenih badema
- 1 žličica praška za pecivo
Priprema:
- Operite naranče pa ih kuhajte u vodi 2 sata. Potom procijedite, ostavite da se ohlade do sobne temperature pa ih izmiksajte u pire.
- U multipraktiku prvo izmiksajte bademe, zatim dodajte datulje, naranče, chia jaja i prašak za pecivo pa nastavite miksati dok ne dobijete glatko tijesto.
- Prethodno zagrijte pećnicu na 160 Celzijevih stupnjeva. Uzmite okrugli kalup za tortu, namastite ga veganskim maslacem pa prekrijte papirom za pečenje.
- Izlijte tijesto u kalup pa pecite oko 45 minuta ili dok čačkalica ne izađe iz tijesta suha. Nakon što se kolač ohladi, poslužite ga. Kombinirati ga možete i s malo tučenog vrhnja od kokosa.
Dobar tek!