Jela na žlicu ne moramo se odreći ni tijekom najvećih vrućina, samo možemo prijeći na njihove hladne varijante, a juhu od krastavaca stvarno vrijedi probati.
Ljeto nam nudi obilje svježih i ukusnih plodova koji su puni vitamina, ali i sjajno osvježavaju, a jedan od njih je i krastavac.
To ljetno povrće puno je vitamina C, kalija, magnezija, kalcija i drugih vitamina i minerala, a zbog visokog udjela vode u sastavu savršeno je za konzumaciju tijekom toplinskih valova jer hidrira i osvježava organizam u trenu.
Osim u ukusnim šarenim salatama i drugim laganim ljetnim jelima, krastavac će odigrati odličnu ulogu i u ukusnoj hladnoj juhi koja će na vaše tijelo djelovati kao trenutačno osvježenje, a pritom ga nahraniti prijeko potrebnim hranjivim tvarima.
Hladna juha od tikvica vrlo je slična ovoj od krastavaca, ali ova donosi još veću dozu osvježenja pa tako čini idealno lagano ljetno jelo.
Hladna juha od krastavaca – Recept
Sastojci:
- šest krastavaca srednje veličine
- 350 ml grčkog tipa jogurta
- 60 ml maslinovog ulja
- 3 jušne žlice limunovog soka
- 2 jušne žlice sitno sjeckanog svježeg kopra (ili sušenog)
- 1 režanj češnjaka
- ¾ čajne žličice soli
- pola čajne žličice meda
- papra po želji
- sjeckana svježa menta ili bosiljak, po želji
Priprema:
Nasjeckajte krastavce na manje komade, a režanj češnjaka na sitno.
U blenderu (ili štapnim mikserom) miksajte krastavce, jogurt, maslinovo ulje, limunov sok, kopar, češnjak, sol, med i malo mljevenog papra dok smjesa na postane glatka.
Preliti u lonac ili posudu s poklopcem i staviti u hladnjak na 4 sata.
Pri posluživanju raspodijelite u zdjelice i pokapajte po želji maslinovim uljem. Ukrasite kriškama krastavca, listićima mente, bosiljka, koprom. Ma čime god poželite.
Dobar tek!