Foto: pixabay.com

Osjećaj, emocija, sentiment, čuvstvo ili samo emocionalna reakcija jest reakcija bića na neko zbivanje. Osjećaji, emocije poput ljutnje, straha, tuge i zadovoljstva javljaju se samo kad nam je nešto važno.

Kad je emocionalna reakcija veoma snažna te ju trenutno izražavamo, govorimo o afektu, a kad je dugotrajna, govorimo o raspoloženju. Emocije su psihičke reakcije, i to jako dobro znamo kad se sjetimo kako reagiramo kad smo sretni i zadovoljni sobom ili kad smo ljutiti, u žurbi ili nezadovoljstvu.

atma.hr – 52
Osjećaji se uvijek javljaju u situaciji u kojoj biće procjenjuje da je došlo do značajne promjene u odnosu između njega i svijeta. Ono što su refleksi za tijelo, to su emocije za psihu. Ne reagiramo izravno na podražaje, već na značenja koja im pripisujemo. Emocije utječu na pažnju, budnost, pamćenje i mišljenje.

Spoznavanje svijeta se događa kao proces, mnogo toga ovisi o tome kako gradimo naše stavove i svjetonazore. Različiti ljudi mogu različito procijeniti i vrednovati isti događaj. Vrijednosti određujemo prema stavu o tome što neka situacija predstavlja za nas, je li nam korisna, ugrožava li nas, koliko nam je uopće važna, kako bismo na nju trebali reagirati. Sve to krije se u našim emocijama, koje možemo i ne moramo pokazati.

Slijedi pojašnjenje najvažnijih emocija

SENTIMENT jest emocionalni stav prema objektu i situaciji koja traje.

PERCEPTI su predodžbe sadašnjosti.

SJEĆANJA su predodžbe prošlosti.

IMAGINACIJA su predodžbe budućnosti očekivanih situacija.

DOSADA jest osjećaj koji subjekt osjeća u situaciji u kojoj ne može zadovoljiti nijednu svoju želju.

LJUBAV je temeljena na poznavanju stvarnosti druge osobe.

LJUBOMORA je strah od gubitka ljubavi.

LJUTNJA je kad osoba procjenjuje da se netko neopravdano ponaša tako da ugrožava neku njegovu vrijednost.

BIJES je najintenzivnija ljutnja.

MRŽNJA može biti emocija, raspoloženje, afekt i strast.

atma.hr – 52
NADA je pasivna želja.

ODGOVORNOST je osjećaj koji subjekt osjeća prema bićima i stvarima koje je obuhvatio svojom granicom ega, s kojima se identificirao. Odgovornost proizlazi iz dužnosti.

OMRAZA je obostrana mržnja.

OPREZ je stanje uzbuđenosti blisko osjećaju straha niskog intenziteta, a svrha mu je umanjiti opasnost, pripremiti organizam na brze reakcije.

Sanja Vuković Grbac

Inspiracija: Psihoterapija i razumijevanje emocija (2016), Zoran Milivojević