U ovom receptu svi su nezdravi sastojci zamijenjeni i prilagođeni zdravijima. Izrada slastice je vrlo kratka, kolač se ne peče nego miksa i slaže sloj po sloj.
Za ukrašavanje upotrijebite jestivo cvijeće i maštu. Uz desert možete poslužiti neki voćni preljev – jednostavno smiksajte jagode, kupine, maline ili neko slično voće s medom, bez kuhanja. I vi i vaši ukućani bit će oduševljeni kremastim kiselkasto slatkastim okusom – cheesecake se doslovno topi u ustima!
Sastojci:
Za podlogu:
- ½ šalice badema
- 10 datulja bez koštica
- ½ jušne žlice kakaa
- 2 jušne žlice kokosovog ulja
- prstohvat himalajske soli
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
Za kremasti dio:
- ½ šalice indijskih oraščića
- 6 jušnih žlica grčkog jogurta (vegan: sojinog jogurta natur)
- 200 g svježeg kravljeg sira (vegan: bijelog tofua)
- 3 jušne žlice meda (vegan: agava sirupa)
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
- sok od pola limuna
Za zgušnjavanje kreme:
- 2 čajne žličice agar agara u prahu
- ½ šalice vode
* šalica = 2, 5 dl
Napomena; recept je prilagođen manjem kalupu za torte (promjera oko 16 cm). Za veći kalup udvostručite sastojke.
Priprema
- Indijske oraščiće namočite najmanje 4 sata. Ocijedite i isperite ih.
- Za podlogu miksajte bademe do brašnaste strukture. Dodajte datulje , sol, vaniliju i kakao i miksajte dok ne dobijete kompaktnu ljepljivu smjesu.
- Obložite manji kalup za kolač prozirnom folijom i ravnomjerno nanesite smjesu po dnu kalupa.
- Stavite indijske oraščiće u blender, dodajte 2 žlice vode i miksajte do glatke strukture. Dodajte ostale sastojke (jogurt, sir, vaniliju, sok od limuna i med) i miksajte dok ne dobijete kremu.
- Za zgušnjavanje pomiješajte vodu s agar agarom i stavite kuhati do vrenja. Smanjite temperaturu i kuhajte miješajući još 1 minutu. Malo ohladite i umiješajte u kremu te ponovno kratko miksajte .
- Kremu ravnomjerno rasporedite po podlozi. Stavite u hladnjak najmanje 2 sata.
- Prije posluživanja ukrasite jestivim proljetnim cvijećem.
Poslužite rashlađeno uz voćno medni preljev i uživajte u laganom i zdravom desertu!
Ivanku Brček – Zdravu.ivu pratite na njenom blogu, Facebooku , Instagramu i Pinterestu