Lagana i osvježavajuća pita koja će zadovoljiti nepce i najvećih sladokusaca!
Podloga:
1 i 3/4 čaše prhkog keksa sa začinima (đumbir, cimet) – prethodno samljevenog
2 žlice smeđeg šećera
4 žlice ulja od uljane repice
(sve sastojke pomiješajte i rukama zamijesite)
Punjenje:
1/2 čaše cijelih neprženih indijskih orašćića, prethodno namočenih u vodi 2-8h ili dok potpuno ne omekšaju
1 konzerva neohlađenog kokosovog mlijeka (približno 380 ml)
1/2 čaše bademovog ili drugog biljnog mlijeka po izboru
1/2 čajne žličice agar praha
2/3 čaše šećera
3 žlice kokosovog ulja
1/2 čaše svježeg limunovog soka
2 žlice naribane korice limuna
2 čajne žličice ekstrakta vanilije
Preljev:
3/4 čaše vode
1 žlica kukuruznog škroba
1/3 čaše svježeg limunovog soka
1/3 čaše šećera
3/4 čajne žličice agar praha
1/16 čajne žličice kurkume
2 čajne žličice fino naribane korice limuna
Priprema:
1. Zagrijte prethodno pećnicu na 180°C. Utisnite dobro podlogu u kalup za torte (veličine približno 20 cm). Pecite 10 minuta na 180°C, izvadite iz pećnice i ostavite da se ohladi.
2. Ocijedite indijske orašćiće od vode i stavite ih u mikser. Miksajte ih zajedno s kokosovim mlijekom dok ne dobijete potpuno glatku smjesu. Ovisno o snazi miksera, za to vam može trebati do 5 minuta.
3. U međuvremenu u malenoj posudi za kuhanje pomiješajte bademovo mlijeko, agar prah i šećer. Čekajte dok zakuha i ravnomjerno miješajte.
4. Kada mješavina zakuha, smanjite vatru. Kuhajte oko 5 minuta, zatim dodajte kokosovo mlijeko i miješajte dok se ono dobro ne rastopi u mješavini.
5. Upalite mikser i vruću mješavinu uspite unutra da se svi sastojci dobro izmiješaju; potom dodajte limunov sok, limunovu koricu i ekstrakt vanilije te nekoliko puta kratko izmiksajte da se sve poveže.
6. Izlijte mješavinu na pripremljenu podlogu za pite i ohladite u hladnjaku oko 4 sata. Punjenje može izgledati tanko, ali tako treba biti.
7. Kada je pita spremna, pripremite preljev: pomiješajte sve sastojke u maloj posudi za kuhanje. Zakuhajte, a potom smanjite temperaturu i kuhajte 5 minuta. Prelijte preljev preko pite i opet vratite u hladnjak na sat vremena.
8. Izvadite pitu iz kalupa i poslužite!
Iz kuharice “Vegan Pie in the Sky” autorica Ise Chandre Moskowitz i Terry Hope Romero
Tekst prevela i pripremila: Nika