Najzdravije namirnice svijeta: Badem
Iako se uvriježilo mišljenje da spada u grupu orašastih plodova, badem (lat. Prunus amygdalus) je zapravo član skupine koštuničavog voća. U tom je smislu blizak srodnik šljive, višnje, marelice i breskve. Badem je oduvijek bio vrlo cijenjen zbog svojih velikih blagodati po zdravlje te se njegov uzgoj proširio i po Sredozemlju. U 18. stoljeću španjolski misionari su ga donijeli u Kaliforniju, koja je u međuvremenu postala jedan od najvećih proizvođača badema u svijetu.
Postoje dvije vrste badema:slatki badem (Prunus amygdalis dulcis) – to je badem koji skoro svakodnevno konzumiramo – i gorki badem (Prunus amygdalis amara). Gorki badem izgledom je nešto širi i kraći od slatkog, ali je gorak i stoga nije jestiv. Međutim gorki badem je odličan izvor vitamina B17. Posvetit ćemo se slatkom bademu i njegovim brojnim nutricionističkim i zdravstvenim blagodatima.
Badem – riznica vitamina i minerala
Bademi su korisna i zdrava namirnica, koja sadrži veliki dio dnevno preporučene količine vitamina, minerala, vlakana i aminokiselina. Sto grama badema sadrži 22g ugljikohidrata od čega 12g dijetalnih vlakana, što je 49% potrebnih vlakana dnevno. Dijetalna vlakna nedostaju većini ljudi koji se hrane klasičnom zapadnjačkom prehranom.Iznimno su važna za redovitu probavu te služe kao hrana dobrim bakterijama – probioticima – u našem probavnom sustavu. U 100 grama badema nalazimo 21 gram bjelančevina, što je 42% od dnevne preporučene količine za odraslu osobu. Bademi su bogati zdravim mastima pa tako 100 grama badema sadrži 49 grama masti, od kojih su 31 gram mononezasićene masne kiseline, a 12 grama polinezasićene masne kiseline.
Bademi su sjajan izvor minerala i vitamina. U 100 grama badema nalazimo…
- 140% preporučene dnevne količine mangana
- 75% magnezija
- 60% bakra
- 50% fosfora
- 130% vitamina E
- 51% riboflavina (B2)
Prevencija srčanog udara
Bademi su bogati mononezasićenim masnim kiselinama. To je tip kiselina koje nalazimo i u maslinovom ulju i koje su važne u prevenciji srčanog udara. Više je studija utvrdilo da svakodnevna konzumacija badema dovodi do smanjenja rizika od srčanog udara između 30 i 45%. Prema tim istraživanjima, izbacite li dio nezdravih, zasićenih masnoća iz mesa i mlijeka i zamijenite ih odgovarajućim količinama korisnih masnoća iz badema, rizik od srčanog udara smanjuje se za 45%.
Za ovo možda nisu zaslužne samo mononezasićene masne kiseline, već njihova kombinacija s vitaminom E te mineralima kojima je badem bogat. Također, dokazano je da navedena kombinacija masnih kiselina, vitamina i minerala u bademima pomaže u smanjenju loših LDL masnoća za 8 do 12%.
Kontrola šećera u krvi
Nekoliko je istraživanja napravljeno s ciljem da se utvrdi utjecaj badema na razinu šećera u krvi. Kao što je poznato, prehrana koja se temelji na namirnicama s visokim glikemijskim indeksom, poput šećera i bijelog brašna, snažno podiže količinu šećera u krvi. Neprekidno hranjenje takvim tipom namirnica jedan je od uzroka dijabetesa i pretilosti. Istraživanja su pokazala da konzumacija 60 do 90 grama badema dnevno zajedno s hranom visokog glikemijskog indeksa smanjuje glikemijski indeks obroka i razinu šećera u krvi. Drugim riječima, badem korigira naglo povećanje šećera u krvi i negativne posljedice po organizam koje ono donosi.
Ako vam bademi stvaraju probavne probleme, iskušajte trik s namakanjem badema u vodi preko noći. Na taj se način aktiviraju enzimi u bademu pa je lakše probavljiv.
Antioksidansi u bademu
Današnji nezdrav način života stvara u organizmu slobodne radikale. Oni su u zadnje vrijeme prepoznati kao uzročnik sve više bolesti pa i onih najtežih – malignih. Da biste smanjili količinu slobodnih radikala i štetu koju oni nanose, potrebni su vam antioksidansi. Vitamin E je jedan od antioksidansa koji će vam u tome pomoći, a badem sadrži velike količine tog vitamina. Sto grama badema donosi čak 131% dnevno potrebnog vitamina E. Kožica badema sadrži 20 flavonoida, koji sinergijski djeluju s vitaminom E i udvostručuju ukupno antioksidativno djelovanje badema. To je još jedan od razloga zašto valja koristiti hranu umjesto pojedinačnih dodataka prehrani.
Ljekovito djelovanje badema:
- štiti od moždanog i srčanog udara
- alkalizira organizam
- regulira razinu šećera u krvi
- pomaže kod žgaravice
- poboljšava rad živčanog sustava
- smanjuje razinu lošeg kolesterola
- poboljšava moždane funkcije
- štiti od slobodnih radikala
- potpomaže mršavljenju
- sprječava nastanak žučnih kamenaca
- odličan izvor proteina, zdravih masti, vitamina i minerala
Recepti
Bademovo mlijeko
Bademovo mlijeko izvrstan je i zdrav napitak, pogotovo ako imate problema s laktozom iz kravljeg mlijeka.
Sastojci
- 1 čaša badema
- 4-5 čaša vode
- malo meda ili agava sirupa, po želji
Priprema
Bademe ostavite namočene u vodi preko noći. Ujutro ocijedite i stavite ih u blender. Dodajte vodu i blendajte u nekoliko navrata sve dok bademi ne budu skroz sitni. Sve to dobro procijedite kroz gazu i zasladite (po želji). Bademovo mlijeko je gotovo!
Maslac od badema
Maslac od badema jednostavno je napraviti, no trebat će vam malo strpljenja. Stavite 1-2 čaše badema u blender. Možete dodati žlicu-dvije maslinovog ulja i malo soli.
Cijeli postupak trajat će 10 do 12 minuta, tako da ćete više puta morati isključivati i uključivati blender. Meljite badem sve dok ne poprimi strukturu maslaca.