Evo jednostavnog recepta za ukusnu tortu s jogurtom i šumskim voćem. Ovaj recept je savršen za sve koji traže osvježavajući desert.
Sastojci:
Za biskvit:
- 200 g integralnog pšeničnog brašna
- 150 g šećera od trske
- 1 paketić praška za pecivo
- 1/2 paketića sode bikarbone
- Prstohvat soli
- 240 ml biljnog mlijeka (npr. bademovo, sojino)
- 80 ml biljnog ulja
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 2 žlice jabučnog octa
Za kremu:
- 500 g veganskog jogurta s okusom vanilije (ili običnog i dodajte vaniliju)
- 2-3 žlice agar-agar praha
- 4-5 žlica šećera od trske (prilagodite po ukusu)
- 200 ml kokosovog vrhnja za šlag
- 300 g smrznutog ili svježeg šumskog voća
Za ukras:
- Svježe šumsko voće
- Listići mente
Upute:
Priprema biskvita:
Zagrijte pećnicu na 180°C.
Pomiješajte suhe sastojke (brašno, šećer, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, sol) u jednoj posudi.
U drugoj posudi pomiješajte mokre sastojke (biljno mlijeko, biljno ulje, ekstrakt vanilije, jabučni ocat).
Polako dodajte mokre sastojke u suhe, miješajući dok ne dobijete glatku smjesu.
Izlijte tijesto u namašćeni i pobrašnjeni kalup za tortu te pecite oko 25-30 minuta.
Provjerite čačkalicom je li biskvit pečen, trebala bi izaći čista. Ostavite biskvit da se ohladi.
Priprema kreme:
Pomiješajte jogurt, agar-agar i šećer u malom loncu. Zagrijavajte na laganoj vatri, neprestano miješajući dok se agar i šećer potpuno ne rastope. Ne dopustite da smjesa zavrije.
Umutite kokosovo vrhnje u čvrsti šlag.
Kada se jogurtova smjesa malo ohladi, ali prije nego što počne stvrdnjavati, pažljivo umiješajte u nju šlag. Ako koristite, dodajte i vaniliju.
Na ohlađeni biskvit ravnomjerno rasporedite polovicu šumskog voća.
Prelijte kremu preko voća i biskvita, zatim stavite tortu u hladnjak da se krema stisne, najmanje 4 sata ili preko noći.
Dekoracija i serviranje:
Prije posluživanja, ukrasite tortu svježim šumskim voćem i listićima mente.
Uživajte u osvježavajućem okusu ove predivne torte!
ATMA – Pripremila: Suzana Dulčić