Imali ste obilan ručak prije samo dva sata, a sada sve o čemu razmišljate je kremasta čokolada sakrivena u gornjem kuhinjskom elementu? Pet minuta uspješno odolijevate iskušenju, ali ne možete prestati misliti na to kako bi bio ukusan barem jedan mali komadić čokolade. Vaš svijet se usporava i misao da će vam čokolada pomoći se pojačava. Uz opravdanje da vam je sada potrebna čokolada zbog manjka energije, nemate izbora i popuštate napasti.
Autor: Gabriela Rosa
Izvor: alternativa-za-vas.com
Pokušavate se što zdravije hraniti, ali ipak ste nemoćni u takvim situacijama? Ne brinite, niste sami. Većina ljudi ima potrebu ili želju za određenom hranom, čak i kada nisu gladni. Dobra vijest je da u većini slučajeva žudnja za hranom proizlazi iz jednostavnih fizioloških ili psiholoških uzroka i može se kontrolirati unosom neophodnih organizmu nutrijenata. Pri tome je vrlo važno pri ruci imati zdravu hranu koja će u kriznim trenucima biti odlična zamjena za nezdravu.
Povezanost žudnje za hranom i nedostatkom nutrijenata
Slane grickalice
Potreba za čipsom, kokicama, flipsom i drugim slanim grickalicama upućuje na određene nedostatke vezane za nadbubrežnu žlijezdu i manjak elektrolita. Često se javlja uslijed disbalansa hormona zbog stresnih situacija. Pojačana potreba za unosom soli najčešće ukazuje na potrebu organizma za elektrolitima i mineralima. Žudnja za slanim također može značiti da tijelo vapi za vodom, budući da sol ima tendenciju zadržavanja vode u organizmu. Povećajte unos tekućine. Konzumirajte celer, masline, rajčice, alge ili himalajsku sol da bi nadoknadili elektrolite i minerale. Osigurajte organizmu dovoljno sna čime ćete normalizirati razinu hormona stresa u organizmu.
Ugljikohidrati: slatkiši, tjestenina, peciva
Zaokupljaju vas misli o tjestenini, kolačima, kruhu, krekerima i pecivima? To može biti pokazatelj inzulinske rezistencije, hipoglikemije (nagla promjena razine šećera u krvi), nedostatka kroma ili umora. Najvjerojatnije vam je potreban dodatan unos kroma i balans razine šećera u organizmu. Konzumirajte banane, jabuke, marelice, špinat, ciklu, avokado, brokulu, celer, blitvu, mrkvu i pastrnjak. Za bolju kontrolu šećera uključite u vašu prehranu više vlakana. Da biste prevladali čežnju za ugljikohidratima, konzumirajte što više povrća tamno zelene boje, odnosno namirnica bogatih kromom i magnezijem. Osigurajte si unos malih količina proteina sa svakim obrokom (soja, mahunarke, mliječni proizvodi).
Čokolada
Žudite li za čokoladom, postoji vjerojatnost da vašem tijelu nedostaju magnezij, esencijalne masne kiseline i krom. Za vrijeme stresa u organizmu je smanjena razina magnezija, kroma, vitamina B i esencijalnih masnih kiselina. Upravo zbog toga, kada smo izloženi stresu posegnemo za čokoladom da nadoknadimo manjak tih nutrijenata. No to nije sve – čokolada povećava razinu serotonina u krvi. Budući da je serotonin hormon sreće, žudnja za čokoladom se može povezati i s emocionalnim potrebama. Konzumirajte vruću čokoladu napravljenu od sirovog kakaa, orašaste plodove i sjemenke, mahunarke, zeleno lisnato povrće i drugu hranu bogatu magnezijem i esencijalnim masnim kiselinama. Odlično rješenje je i druženje s voljenim osobama i prijateljima ili bavljenje bilo kojom aktivnošću koja će podići razinu serotonina i doprinijeti dobrom raspoloženju.
Slatkiši
Ne možete ni dan bez slatkiša? To znači da je vašem organizmu potrebna dodatna energija, krom ili esencijalna aminokiselina triptofan. Žudnja za slatkim je možda jedna od najkompleksnijih prehrambenih potreba. Ona može upućivati na nedostatak aminokiselina ili rast gljivica u organizmu. Također, pojačana potreba za slatkišima odnosno šećerom može biti znak da su vašem tijelu potrebni ugljikohidrati kao energija za mozak i tijelo. Želja za slatkim namirnicama može biti i emocionalan znak da nedostaje “slasti” u vašem životu. Konzumirajte mahunarke, kruške, bobičasto voće, sjemenke bundeve, sjemenke suncokreta i cjelovite žitarice. Počastite se aktivnostima koje će vas razveseliti i opustiti kao što su šetnja u prirodi, umjetnost, dobra glazba i primijetit ćete da se žudnja za slatkim može utažiti i bez hrane.
Pržena i masna jela
Čežnja za prženom i masnom hranom može biti pokazatelj nedostatka esencijalnih masnih kiselina u organizmu kao i pomanjkanja kalcija. Konzumirajte orašaste plodove i sjemenke, ulje lana, brokulu, kelj, mahunarke i zeleno lisnato povrće.
Gazirana pića
Žudnja za gaziranim pićima je često prisutna kod osoba koje unose previše stimulanasa u organizam, a istovremeno ne piju dovoljno vode. To može biti i znak nedostatka kalcija u organizmu. Konzumirajte kelj, bademe, špinat i brokulu uz čiju pomoć ćete nadomjestiti kalcij.
Led
Žudnja za ledom je stanje koje se također naziva Pica ili Geophagia (što doslovno znači ” jesti zemlju”). Ovo stanje uključuje želju za konzumiranjem neprehrambenih proizvoda, kao što su led, glina, prljavština i kreda. To često može upućivati na nedostatak željeza ili minerala. Ova pojava češća je kod djece, ali se može javiti i kod odraslih osoba tijekom razdoblja pojačanih prehrambenih potreba, kao što je trudnoća. Konzumirajte što više hrane bogate željezom, uključujući tamnozeleno lisnato povrće, mahunarke, orašaste plodove i sjemenke. Dok ovaj članak pruža potrebne informacije uz pomoć kojih možete identificirati nedostatak važnih nutrijenata u organizmu, kod težih oblika žudnje za hranom svakako se obratite kvalificiranom stručnjaku i napravite test na manjak vitamina i minerala u organizmu.