Image by vecstock on Freepik

Lilith u Lavu želi osloboditi zatomnjeno samopouzdanje, ponos, veličinu, slavu, popularnost, karizmu, sjaj, osjećaj da smo kraljevi i samodostatni. Ali ako djeluje neosviješteno ovo može prijeći u pretjerano dramatiziranje, nastojanje da se pod svaku cijenu dođe u centar pažnje, podcjenjivanje i omalovažavanje drugih, ne bi li se postigla vlastita veličina. To su one situacije kad netko priča za drugog da ne valja, ogovara i umanjuje sve koji mu se nađu na putu, ne bi li sebe istakao i uveličao. Stoga će u ovom razdoblju egomanijaci i narcisi naročito doći do izražaja.

atma.hr – 52
Od druge polovine lipnja/juna, Venera će ući u konjunkciju s divljom i neobuzdanom Lilith čime će se uvelike pojačati djelovanje Lilith u ovom znaku.

Lilith je bila prva Adamova žena, u davnom vremenu prije patrijarhata. Međutim, kako su se vremena promijenila, a muška energija nadjačala žensku, mit kaže da je Adam od Lilith zahtijevao da mu se pokori.

Ona se nije htjela pokoriti i proklela je Adama i Boga koji je dopustio ovako nešto, te otišla. To se naravno nije svidjelo ni Bogu ni Adamu, pa se za nju reklo da je postala vođa demona, da opsjeda muškarce i krade djecu. Moramo imati na umu da svete knjige ne pišu bogovi nego ljudi. Valja napomenuti, da je Lilith bila poznata i u mezopotamijskom panteonu.

U astrologiji se naziva i Crnim Mjesecom, a predstavlja divlju i nesputanu prirodu, tamo gdje ne trpimo lance i okove. Međutim, ovu energiju nije jednostavno osvijestiti, jer djeluje podsvjesno i na razini instinkata (zato se i zove Crni Mjesec).

Ona se buni protiv svih normi, obrazaca i oklopa koje nam je nametnula obitelj, pleme, društvo, a koji nisu u skladu sa našom istinskom prirodom i željama naše slobodne duše. Također, pod njenom vlašću su i seksualni porivi i neobuzdane seksualne želje.

Mi smo ponekad toliko ukalupljeni u norme i obrasce da ne želimo pustiti slobodu van, a Lilith silno nastoji da se oklop probije i zapleše ples nezavisnosti. Kad nešto naša duša silno želi, a ego ju sprječava, onda se u životu događaju situacije koje bi ljudska svijest opisala kao teške, neugodne i neželjene.

Lilith je povezana i s otvaranjem trećeg oka i jasnovidnosti, jer kad smo oslobođeni vidimo stvari kakve zapravo jesu u fizičkom i nefizičkom svijetu. U astrološkoj analizi obrađuje se u sklopu karmičke astrologije, a njezina faza u odnosu na Crno Sunce govori gdje se pojedina duša nalazi u evolucijskom ciklusu.

atma.hr – 52
Ako vam je Lilith u završnoj, balzamičnoj fazi u odnosu na Crno Sunce onda ste pri kraju ciklusa zemaljskih inkarnacija. (Crno Sunce u karmičkoj astrologiji nije isto što i Crna rupa u centru galaksije, o kojoj se ponekad piše. Ovo je, kao i Crni Mjesec, hipotetska točka, dok je Centralno galaktičko sunce stvarno nebesko tijelo.)

Lilith u Lavu voli ljubav, romanse i seks, a naročito seksualnu dominaciju. Ovo su vam prave domine. No, može pretjerivati i otići u promiskuitet, kada seksom nadomještava emotivnu patnju s kojom se ne želi suočiti.

Lilith u Lavu želi osloboditi zatomnjeno samopouzdanje, ponos, veličinu, slavu, popularnost, karizmu, sjaj, osjećaj da smo kraljevi i samodostatni. Ali ako djeluje neosviješteno ovo može prijeći u pretjerano dramatiziranje, nastojanje da se pod svaku cijenu dođe u centar pažnje, podcjenjivanje i omalovažavanje drugih, ne bi li se postigla vlastita veličina.

To su one situacije kad netko priča za drugog da ne valja, ogovara i umanjuje sve koji mu se nađu na putu, ne bi li sebe istakao i uveličao. Stoga će u ovom razdoblju egomanijaci i narcisi naročito doći do izražaja.

Slava, karizma, samopouzdanje, uspjeh, pozornica, sjaj i blještavilo nisu sami po sebi loši. Dapače moramo i te osobine njegovati, ali na konstruktivan način, a ne tako da gazimo druge.

Ove osobine moramo naći unutar sebe, jer ako ih tražimo u vanjskim stvarima vječno ćemo se s nekim morati nadmetati i dokazivati da smo bolji. A realno nitko ne voli ljude koji samo veličaju sebe, a preziru druge.

Irena Dumančić Baranja/astroportal.in