pixabay

Ako vam nedostaje energije ili se borite s probavnim bolestima kao što su nadutost, konstipacija, dijareja, kiselina, grčevi nakon jela, ili GERD, možda nemate dovoljno digestivnih enzima. Ljudi s intolerancijom na laktozu, celijakijom, IBS-om ili drugim poremećajima koji utječu na proizvodnju enzima mogu imati koristi od konzumiranja hrane bogate enzimima.

atma.hr – 52




Probava je složen proces s mnogo komponenti i probavni enzimi su među najvažnijim. Digestivni ili probavni enzimi potpomažu razgradnju hrane tako da tijelo može koristiti hranljive sastojke iz hrane.

Da bi osoba bila zdrava, tijelo treba proizvesti sve digestivne enzime koji su mu potrebni. Međutim, dob, način života, prehrana i određeni medicinski poremećaji mogu utjecati na proizvodnju enzima.

Ako vam se to dogodi i vaša probava ne funkcionira tako dobro kao što bi trebala, vi možete pojačati svoj unos enzima tako što ćete jesti određene namirnice. U ovom članku ćemo navesti neke od najboljih izvora hrane za probavne enzime.

Kako enzimi pomažu probavi?

Proces probave počinje u ustima i završava se kada otpad izlazi iz tijela. Digestivni enzimi pomažu da se hrana razbije na manje dijelove, tako da vaše tijelo može apsorbirati i koristiti hranljive tvari.

Osim salivarne amilaze, koja se nalazi u ustima, većina digestivnih enzima se aktivira u kiseloj sredini želuca, iako neki također rade u tankom i debelom crijevu. Vaše zdravlje crijeva je direktno povezano s vašim cjelokupnim zdravljem i blagostanjem.

atma.hr – 52




Ako vam nedostaje energije ili se borite s probavnim bolestima kao što su nadutost, konstipacija, dijareja, kiselina, grčevi nakon jela, ili gastroezofagealni refluksni poremećaj (GERD), možda nemate dovoljno digestivnih enzima.

Ljudi s intolerancijom na laktozu, celijakijom, sindromom iritabilnog crijeva (IBS) ili drugim poremećajima koji utječu na proizvodnju enzima mogu imati koristi od konzumiranja hrane bogate enzimima.

8 najboljih namirnica za probavne enzime

Postoji mnogo namirnica koje mogu povećati količinu digestivnih enzima, a sirovo povrće i voće su među najboljima. Konzumiranje sirovog voća i povrća je ključno, jer će hrana za kuhanje iznad 50 stupnjeva Celzijusa deaktivirati enzime!

1. Ananas

Čitav ananas je pun enzima, čak i stabljika. Ananas sadrži bromelain, obitelj enzima koji uključuje peroksidazu, kiselinsku fosfatazu, cistein proteinaze i proteolitičke (proteinske digestive) enzime.

Bromelain razbija proteine u aminokiseline, a studije sugeriraju da može pomoći kardiovaskularnom, respiratornom, koštanom i probavnom zdravlju.

atma.hr – 52




2. Avokado

Avokado sadrži lipazu, enzim koji razgrađuje dijetetske masnoće. Iako se lipaza prirodno proizvodi u organizmu, studije ukazuju da jedenje avokada ili uzimanje dodatka lipaze pomaže pri probavi obroka s visokim postotkom masti.

Također vam može pomoći da se osjećate manje puni i naduti. Kao bonus, avokado podržava imuni sistem, posebno kod osoba s celijakijom ili intolerancijom na gluten!

3. Kivi

Kivi sadrži aktinidin, enzim cistein proteaze koji pomaže u varenju proteina. Actinidin povećava brzinu kojom tanko crijevo apsorbira protein.

Istraživanja su pokazala da kivi, iako pomaže u probavi, također sprječava nadimanje i  neugodan osjećaj koji ga prati.

4. Banane

Banane sadrže amilazu i glukozidazu. Ovi enzimi razgrađuju ugljikohidrate kao što su krumpir i tjestenina i razbijaju ih u lako probavljive jednostavne šećere. Banane također osiguravaju dijetalna vlakna koja podržavaju probavu i bakterije u crijevima.

U jednoj studiji, ljudi koji su jeli dvije banane dnevno su imali manje nadutosti od onih koji nisu.

5. Sirovi med

Sirovi med sadrži širok spektar digestivnih enzima, uključujući dijastazu, amilazu, invertazu i proteazu.

Dijastaza pomaže u probavi škroba, amilaza razbija škrob u šećere, invertaza razbija saharozu, a proteaza razgrađuje proteine u amino kiseline.

6. Kefir

Kefir, napitak sličan jogurtu, može osigurati enzime lipaze, proteaze i laktaze. Kefir je najbolji kada je napravljen od kozjeg mlijeka ili kokosovog mlijeka.

Kefir može pomoći kod intolerancije na laktozu i sadrži zdrave probiotike koji poboljšavaju opće zdravlje crijeva i mogu smanjiti nadutost.

atma.hr – 52




7. Kiseli kupus

Kiseli kupus – sirovi, isjeckani, fermentirani kupus – jedan je od najzdravijih fermentiranih namirnica bogatih enzimima. Sadrži različite enzime i bakterije mliječne kiseline Lactobacillus plantarum.

Ove probiotičke bakterije mogu ublažiti mnoge digestivne tegobe. Imajte na umu da će kuhanje kiselog kupusa smanjiti njegovu djelotvornost.

8. Đumbir

Đumbir sadrži enzim zingibain koji probavlja proteine, koji ovom korijenu gomolja mogu dati svojstva koja se bore protiv mučnine.

Đumbir također pomaže da se želudac oporavi, brže prebacuje hranu kroz probavni sistem.

stil.kurir