Krumpir, najomiljenija gomoljasta biljka, sadrži ugljikohidrate koji organizam brzo opskrbljuju energijom. Problem je što ga pripremamo na najnezdraviji način – većina ga najčešće jede u najgorem mogućem obliku kao što je pomfrit ili čips, koji su puni, za krvne žile vrlo loših, trans masnih kiselina – i obično preslani. Čak su i pečeni krumpiri puni masti, margarina i raznih dodataka, poput sira i slanine. Zbog toga je inače zdrav krumpir postao faktor koji pridonosi pojavi srčanih udara.
No, oduzmete li masne i slane dodatke, krumpir je zapravo izuzetan izvor zdravih sastojaka. Ima malo kalorija, posebno je dobar izvor vitamina B6, vitamina C, bakra, kalija i mangana, te je pun vlakana. Dakle, namirnica koja pridonosi zaštiti krvnih žila i djeluje protiv raka.
Idealno bi bilo kuhati ga te začiniti solju i maslinovim uljem ili maslacem. Nije nezdrav ni pečen u pećnici ako ga previše ne zamastite. No, izbjegavajte prženi krumpir.
Nepotrebno na zlu glasu zbog škroba
Reputacija krumpira kao zdrave namirnice ugrožena je zbog velikog udjela ugljikohidrata i bijelog škroba. No, nove analitičke metode pokazuju malo drugačiju sliku. Primjerice genetičar Roy Navarre je identificirao 60 različitih oblika fitokemikalija i vitamina u krumpiru, stoji u studiji Phytochemical Profilers Investigate Potato Benefits iz 2007. Neki nutricionisti tvrde da su ovi sastojci jednako moćni kao i oni zbog kojih su slavu stekli brokula, špinat i prokulice, tj. da štite od kardiovaskularnih bolesti, respiratornih problema i nekih tumora.
Snižava povišen tlak
Tim prof. Navarre uočio je da krumpir sadrži i visoke razine kukoamina. Ove molekule su posebno važne jer imaju potencijal za snižavanje krvnog tlaka. Isti sastojak je do sada pronađen u rajčici te u biljci Lycium chinense, tj. goji bobicama. Koru ove biljke kineski travari koriste stoljećima za izradu posebne ljekovite infuzije.
Nove metode analize modernoj znanosti omogućavaju otkrivanje stotina neočekivanih sastojaka koji se nalaze u nekoj biljci.
Vitamin B6 – izgradnja stanica
Ako bismo gledali visoku koncentraciju vitamina B6 – šalica pečenog krumpira sadrži 21% dnevnih potreba – krumpiri bi i samo zbog toga trebali biti uvršteni među za zdravlje vrijedne namirnice.
Vitamin B6 je uključen u više od 100 enzimskih reakcija. Enzimi su proteini koji pomažu odvijanje kemijskih reakcija, pa je vitamin B6 potreban gotovo posvuda u tijelu. Mnogi građevni blokovi proteina, a to su aminokiseline, zahtijevaju B6 za sintezu. Zbog toga je vitamin B6 bitan za formiranje gotovo svih novih stanica u tijelu. Stvaranje hema (protein naših crvenih krvnih stanica) i fosfolipida (komponente stanične membrane koje omogućuju razmjenu poruka između stanica) također ovise o vitaminu B6.