Amaranth (lat. Amaranthus spp.), kod nas također poznat kao šćir, štir ili rumenika, je drevna žitarica široko rasprostranjena na području Azije i Amerike. Ova hranjiva pseudožitarica uzgaja se već više od 8000 godina. Kod nas je amaranth još uvijek relativno nova namirnica, no postaje sve popularnija zbog svojih superiornih hranjivih svojstava. Po izgledu amaranth je nalik na proso. Postoji oko 60 različitih vrsta amarantha.

Neke vrste imaju jestivo lišće i kada su mlade, mogu se konzumirati i kao povrće. Samo ime amaranth znači besmrtan. U Americi je tisućama godinama bio jedna od glavnih namirnica te predstavljao bitan dio obreda američkih domorodaca. Prije dvadesetak godina ova drevna žitarica doživjela je preporod nakon što ju je američka Nacionalna Akademija Znanosti preporučila kao dio svakodnevne prehrane Amerikanaca. A razlog tomu je njen jedinstven nutritivni sastav.

Sastav i ljekovitost amarantha

Amaranth je odličan izvor proteina, sadrži dvostruko više iskoristivog kalcija od mlijeka, triput više vlakana od pšenice, a njegovo je lišće iznimno dobar izvor željeza. Obiluje i mineralima kao što su kalij, bakar, magnezij, fosfor i posebice manganom, te vitaminima A, B6, K i C, folnom kiselinom i riboflavinom. Sadrži vrijedne aminokiseline, među njima i lizin koji djeluje protiv virusa herpesa. Ne sadrži gluten što ga čini pogodnim za osobe preosjetljive na gluten.

Dokazano je da redovita konzumacija amarantha smanjuje loš kolesterol, hipertenziju i rizik od kardiovaskularnih bolesti. Amaranth je zbog svoje hranjivosti odličan za uzraste svih dobi, od kolijevke pa do starosti. Čini dojenčad i djecu u razvoju otpornima na infekcije. Zbog obilja kalcija i željeza preporučljiv je ženama jer jača kosti i sprječava slabokrvnost. Ako planirate trudnoću, svakako uvrstite u prehranu ovu žitaricu koja zbog obilja folne kiseline potiče zdravlje reproduktivnog sustava, štiti od pobačaja te snižava rizik od oštećenja mozga i neuralne cijevi kod novorođenčadi za čak 75 posto. Redovita ishrana amaranthom pomlađuje organizam jer štiti tkiva od molekularnih poremećaja koji uzrokuju starenje.

Ljekovita svojstva amarantha

  • normalizira visoki tlak i kolesterol
  • pomaže kod anemije i pothranjenosti
  • jača koštani sustav
  • poboljšava probavu
  • štiti zdravlje fetusa
  • jača imunitet
  • pomlađuje organizam

Amaranth u kulinarstvu

Amaranth je jedinstven po tome što se većina hranjivih tvari sačuva tijekom kuhanja jer se nalaze u jezgri, a ne u ovojnici kao što je slučaj kod većine žitarica. Amaranth ili njegovo brašno možete koristiti kao mješavinu s  brašnom pšenice za izradu kruha i kolača. Odlično se kombinira s drugim žitaricama, povrćem i mahunarkama, te ga možete pripremati kao kašu ili pilaf. Zrna amarantha možete peći na vrućoj tavi poput kokica, te ga dodati u pahuljice za doručak, juhe, salate i deserte. Amaranth se kuha u vodi u omjeru jedan prema tri. Najprije ga prepržite na maslacu ili ulju, dodajte vodu i sol, poklopite i pustite da se kuha poklopljeno dvadesetak minuta na laganoj vatri.

Energetske pločice od amarantha

Sastojci

400 g amarantha
10 žlica meda
6 žlica maslaca
6 žlica sirovih suncokretovih sjemenki
3 žlice sušenih goji bobica
pola šalice sjeckanih sušenih marelica
2 žlice sušenih smokvi

Priprema

Pripremite amaranth poput kokica: prepržite ga u jako vrućoj tavi i tresite oko dvadeset sekundi. Čim prestane pucketati maknite ga s vatre. Morate biti brzi da ne zagori.
Otopite med i maslac i kuhajte dok se ne karamelizira, oko sedam minuta.
Umiješajte ostale sastojke i ulijte u posudu s papirom za pečenje.
Pustite da se hladi jedan dan. Narežite na kockice.

Proteinske kuglice s konopljinim sjemenkama i amaranthom

Sastojci

pola šalice sirovih suncokretovih sjemenki
pola šalice oraha
pola šalice badema
na vrh noža soli
pola banane
2 žlice meda
2 namočene datulje
pola šalice konopljinih sjemenki
šalica ekspandiranog amarantha

Opcionalno

pola žličice cimeta
¼ žličice kardamoma
mrvica papra

Priprema

Sve sjemenke i plodove nasjeckajte, osim amarantha, banana i datulja. Med, banane, sol i datulje izmiksajte u blenderu u pastu. Napravite smjesu od paste i nasjeckane mješavine. Oblikujte kuglice od smjese i uvaljajte ih u amaranth. Možete ih jesti odmah ili spremiti u hladnjak za poslije. Također ih možete dehidrirati oko osam sati što će im također produljiti rok trajanja.

alternativa-za-vas.com