Zima je godišnje doba povezano s Kapha došom: osjećamo se usporeno i hladno. U nekim područjima zime su vlažne. Tamo ljudi često imaju problema s sluzi i sinusima. Žele se zagrijati, rješiti se šmrcanja – odnosno isušiti respiratoni trakt. I naravno, pri tom treba sačuvati što više energije! S druge strane, neka su područja izrazito suha zimi, s puno vjetra. U takvim uvjetima ljudi su zimi skloniji neravnoteži nervnog sustava. Za njih je najvažnije navlažiti organizam iznutra.
Otvorite se 😉
Zimi ljudi češće pate od zatvora – rješite taj problem ispijanjem mnogo tekućine; čajeva i osobito vode, te juhama. Za čišćenje probavnog sustava osobito je pogodan Mungo grah, možete ga kupiti u dućanima zdrave hrane. Natopite ga preko noći, i potom skuhajte s povrćem i u kombinaciji s basmati rižom – hranjivo, zdravo i fino! I brzo ćete otrčati na WC!
Koristite ‘tople’ začine
Od začina koristite ‘tople’ – odnosno one koji će zagrijati organizam: đumbir, bijeli luk, cimet, klinčiće, kardamon, papar… (Ovi začini osobito pogoduju Kapha doši, za Vatu umjereno, a Pitta doši baš ne pogoduju – stoga ih Pitta tipovi osobe trebaju korisiti vrlo umjereno). Želite li detaljno savjetovanje za prehranu u skladu s Vašim došama i godišnjim dobima predlažem individualne konzultacije.
Izbjegavajte masno
Zatim, izbjegavajte jako masnu hranu. Malo laganih ulja poput Ghee, sezamovog ili kokosovog održat će tkiva vlažnima zimi, posebice ukoliko živite u suhoj klimi s puno vjetra.
Koncentrirajte se na trpak okus (sadrže ga, primjerice, đumbir i radič) kako biste zadržali toplinu. Dodajte i gorki okus, poput zelenog lisnatog povrća ili korjena maslačka, te opor (brusnice, jabuke). Tim okusima detoksificirat ćete organizam tijekom zime. Ako je zima u vašem kraju suha s mnogo vjetra, dodajte slatki okus (suhe smokve, mrkva, datulje…).
Zimske namirnice
Važne namirnice zimi su: jabuke, suhe šljive, cikla, brokula, kiseli kupus, mrkva, karfiol, heljda, zob, raž i grahorice, te sjemenke bundeve. Mahunarke i žitarice obogaćuju zimske recepte, s naglaskom na heljdu i zob – namirnice koje najviše griju organizam. Korjenasto povrće (mrkva, peršin, repa…) i suho voće također je u ovo doba godine poželjno jesti češće.
Gore navedene namirnice su općenito pogodne zimi, no savjetujem da dodatno obratite pozornost na one koje pogoduju Vašoj doši/došama, odnosno Vama individualno.
S naporom – umjereno
Tijekom zime, što je više moguće, izbjegavajte napore svih vrsta. Pazeći na zdravlje, jedite toplu hranu, na žlicu. Juhe, složenci, variva i jela iz pečnice odličan su izbor!
Zimi je posebno važno njegovati rutinu i dosljednost u prehrani i dnevnim aktivnostima. Nastojte što više biti u mirnom okruženju.
Radite istezanje i tjelovježbu, napor neka bude umjeren. Masaža je iznimno dobro došla. Možete ju raditi i sami (samomasaža) svako jutro 5 minuta od pete do glave namažite se toplim uljem i 20 tak minuta poslije otuširajte!
Mazite svoj organizam i dajte mu upravo ono što mu sada treba; tako ćete se osjećati puni energije, poletno i vitalno. Jedite i pijte toplo, i uživajte u mirisima i okusima Zime!
Autor: Tanja Kraljić Strgačić
Izvor: naturala.hr