Da. Jer prvo, valja reći – on je vrlo ukusan. I zapravo, već sam cimet u njemu za ljubitelje njegovog okusa, biti će dovoljan razlog za ispijanje. No, mi ovdje ugodu spajamo sa zdravljem i osjećajem zadovoljstva koje s njim ide. Pa tako treba reći da su ovi dani vlažni, prohladni i već polako vjetroviti. Tada vam itekako trebaju začini poput ljekovtoog cimeta. Zagrijat će i potaknuti energije vašega tijela. Krvotok će prokolati, lakše ćete disati, a djelovat će i na eliminaciju sluzi i sekreta ukoliko su vam nosnice već polako i začepljene.
Piše: Senka Kušer-Mijić, ayurvedski terapeut
Jabuke i cimet. Pa tko ih ne bi volio? Ruku pod ruku, vezuju se uz brojne i raznovrsne kominacije. Ali, nije slučajno tako. Osim što se ta dva darka tako skladno okusno slažu, čar je u njihovoj jednostavnosti pripreme i naravno, ljekovitosti. Za čaj možete iskoristiti i sušene i svježe jabuke, ali ja preporučujem i plodove divljih jabučica, onih koje svojim posebnim okusom oplemene ovakav divan napitak kojem sadržaj čine jabučica, komad cimetove kore, med, limun….te posebni sastojci: ljubav i užitak…
Sastojci
2 jabuke / svježe, sušene ( a može i plod divlje jabuke ili mješavina uzgojenih i divljih plodova. Ukoliko koristite suhe jabuke, u čaj stavite šaku do dvije osušenih plodova. )
Pola litre vode
Štapić cimeta
Limun
Žličica meda*
Te posebni dodaci: sreća, ljubav i užitak…
Postupak pripreme
U pola litre vode staviti dvije do tri jabuke. Narežite ih na kriške podjednakih dijelova. U vodu stavite štapić cimeta. Zakuhajte a zatim ostavite da čaj poklopljen odstoji oko 15 minuta. Procijedite, zasladite i začinite limunom a ukuhani plod jednostavno – pojedite.
Ljekovitost
Umiruje. Krijepi.
Potiče rad crijeva te regulira probavu.
Ima protuupalna, antibakterijska, antiseptična svojstva.
*Napomena:
Ovaj je čaj sam po sebi zbog svoga sastava dovoljno sladak i nije ga potrebno dodatno zaslađivati. No, ukoliko imate potreškoća s dišnim organima, sluzi, grloboljom… tada u njega, lagano ohlađenog, stavite i malo meda.
Ayurvedske napomene
Smiruje Vatu i Kaphu te u većim količinama povećava Pittu. Vata osobama savjetujem u čaj dodati i malo limuna.
Pitta osobama ili osobama s povećana Pitta doshom, savjetujem čaj piti povremeno i u manjim količinama te koristiti slatke jabuke.
/ Za individualno savjetovanje, ayurvedsku dijagnostiku, određenje doshe, pulsnu i intuitivnu dijagnostiku, termin rezervirajte putem e-mail adrese: [email protected]