Počastite svoje nepce domaćim grčkim jogurtom! Uz malo odvojenog vremena i samo dva sastojka, napravite zdravu poslasticu za cijelu obitelj. Ovaj recept je jednostavan i ukusan, a s njime ćete dobiti oko osam čašica jogurta.
Poslužite ga uz žitarice, bobice i svježe voće, a ne zaboravite i na hrskave bademe, suncokretove sjemenke ili sjemenke bundeve. Mogućnosti je zaista mnogo, a na vama je da se poigrate.
Sastojci:
- 4 šalice nemasnog mlijeka
- ¼ šalica nemasnog jogurta
Priprema:
Zagrijte mlijeko u loncu na srednje jakoj vatri miješajući dok ne proključa i dok kuhinjski termometar ne pokaže 180 stupnjeva. Nakon toga pažljivo ulijte mlijeko u manju, čistu posudu i ostavite da tamo stoji, često ga miješajući dok se ne ohladi na 110 stupnjeva.
Zatim pomiješajte jogurt s pola šalice mlijeka temperature 110 stupnjeva pa vratite smjesu natrag u toplo mlijeko. Pokrijte posudu i zamotajte je čistom kuhinjskom krpom kako bi smjesa ostala toplom.
Stavite ga na toplo mjesto, primjerice u pećnicu na 200 stupnjeva – ugasite je nakon 5 minuta, ali ostavite smjesu da tamo stoji sve dok se ne zgusne, otprilike 8-12 sati. Nakon toga ga hladite oko dva sata, a jogurt će se dodatno zgusnuti u hladnjaku.