Ovaj jogurt spada među jednu od najcjenjenijih i vrlo zdravih namirnica i ima puno više proteina od standardnog jogurta, prenosi uspesnazena.com.
Grčki jogurt možete dodavati raznim jelima, obogatiti ga voćem ili jesti samostalno.
Donosimo vam originalni recept koji možete napraviti u svojoj kuhinji. Ne biste vjerovali, ali ga možete napraviti sasvim jednostavno.
Zanimljivost: Ovaj recept originalno datira iz drevnih vedskih vremena (opisan je još u Mahabharati) i u Indiji se naziva “Chakka” od kojeg se pravi popularni desert Shrikhand.
Kako napraviti grčki jogurt
Trebate 1 litru punomasnog jogurta (3,2% mliječne masti).
Uzmite veću posudu i na nju stavite veliku cjediljku. Preko cjedila namjestite gustu gazu (možete staviti i nekoliko gaza presvijenih).
U to naspite jogurt, pokrijete prozirnom folijom i ostavite u hladnjaku da se cijedi preko noći, ali ne više od 8 do 10 sati.
Jogurt, koji vam je ostao u gazi je domaći grčki jogurt, a preostalu sirutku možete piti kao osvježavajući i vrlo zdravi napitak.
Verzija #2
Grčki jogurt možete napraviti i na malo drugačiji način. Za 1 šalicu ovog jogurta potrebne su vam 2 šalice masnijeg mlijeka i 2 do 3 žlice običnog jogurta (na sobnoj temperaturi) i, naravno, gaza.
Mlijeko zagrijete na srednjoj temperaturi dok ne dosegne 80C (gotovo pred kuhanje).
Maknite ga s vatre, stavite u staklenu teglu i ostavite da se ohladi do temperature 40C.
Sada umiješajte obični jogurt.
Teglu pokrijete krpom i ostavite na toplom mjestu preko noći (8 do 10 sati).
Sada ovu smjesu cijedite kao u prethodnom receptu, ali bit će vam dovoljno 4 do 6 sati.
Ovakav jogurt može trajati i do 7 dana u hladnjaku.