Tradicionalna jela, pripremljena na vegetarijanski način, osim što su ukusna i zdrava, daju posebnu čar blagdanskoj trpezi, posebno zato što se možemo sjećati tradicije, naših baka i okusa iz djetinjstva. U današnjem tekstu ćemo vam predstaviti recepte za 2 verzije vegetarijanske sarme.
Vege sarma – verzija 1
Moji prijatelji i ukućani su se oduševili ovom vegetarijanskom sarmom i čak rekli da nisu “ni primijetili” da u njoj nema mesa, a u degustaciji su istinski uživali.
Pripremila: Danijela Jokić-Vaislay
vegetarijanska-kuhinja.blogspot.com
Sastojci za sarme:
– 250 g riže
– 50 g sojinih ljuspica
– 2 žličice soli
– 1/2 žličice sušenog bosiljka
– 1 žličica kurkume (ili mješavine začina za curry)
– 1 velika mrkva (ili 2 manje)
– 16 listova kiselog kupusa
– 1 žlica crvene paprike
Za kuhanje:
– 200 ml umaka od rajčice
– 1 žličica soli
– prstohvat kumina (ili kima)
– 1/2 žličice kurkume (ili mješavine za curry)
– 2 žličice crvene paprike
– prstohvat papra ili čilija u prahu (po želji)
– peršinovo lišće za dekoraciju
– 2 litra vode
– 2 žlice ulja za prženje
Priprema vege sarme:
U velikoj posudi pomiješati rižu sa sojinim mrvicama (ljuspicama), sitno nasjeckanom mrkvom i začinima (crvena paprika, kurkuma ili mješavina za kari, sol, papar, bosiljak).
Pripremiti listove kiselog kupusa za sarmu. Zaviti sarme.
Na zagrijanom ulju propržiti kumin (ili kim) dok ne počne otpuštati intenzivan miris i ne potamni. Dodati umak od rajčice. Promiješati i dodati začine (kurkuma ili mješavina za curry, crvena paprika i sol i po želji čili ili papar). Pažljivo položiti sarme i dodati vodu. Kuhati na umjerenoj temperaturi 45 minuta. Poslužiti sa sitno nasjeckanim peršinovim lišćem.
Veganska sarma – verzija 2
Veganske sarme se mogu napraviti i sa seitanom, heljdom ili ječmom, lećom, tempehom ili azuki grahom… Kombinacije su bezbrojne i svaki vegan ima svoju verziju. U ovom videu možete vidjeti kako se rade sarme s dimljenim tofuom, heljdom i rižom.
Autor: Mama Veganka
Sastojci:
1 glava kiselog kupusa
200 g dimljenog tofua (opcija B – seitan ili sojine ljuspice)
pola šalice heljde (namočene preko noći) (opcija B – ječam)
pola šalice riže (namočene preko noći)
1 luk
1 režanj češnjaka
1-2 mrkve
1 korijen peršina
malo celera
1 velika žlica sitno sjeckanog peršina
pola šalice oraha (sitno sjeckanih nožem, ne samljevenih u prah)
2 žličice soli
1 žličica dimljene crvene paprike
pire od rajčice
voda
list lovora