Pakore su, uz somose, omiljeni slani snack u Indiji. To su komadi povrća, uronjeni u fino začinjeno tijesto te prženi dok ne postanu zlatni i hrskavi. Idealni su za predjela i piknik. Pakore se prže na umjerenoj temperaturi i polako kako bi se tijesto i povrće ispržili istodobno. Servirajte ih tople uz omiljeni umak.

Probajte ih napraviti od ovog povrća; cvjetača, tikvice, balancane, tikva, paprika,… Nije potrebno prethodno prokuhavati povrće.

Vrijeme pripreme: 40 min

Sastojci: povrće po vašem izboru, narezano na veličinu zalogaja (cvjetača na veće cvjetove, odgorčene balancana na kolutiće debljine 0, 5 cm, tikvica na duguljaste kriške debljine pola cm, širine same tikvice a dužine 5 cm, paprike na četvrtine), može i sir tipa „Kladovšćanka“ (narezan na veće kocke), ulje za prženje

Tijesto za umakanje povrća: 300 ml brašna (opcije; probati mix- 200 gr pšeničnog tip 850, 50 gr graham, 50 slanutkovog), 1 žlica prženih pšeničnih klica, pola žličice praška za pecivo, 2 i po žličice soli, po pola žličica vlasca, slatke paprike, curry začina i kurkume, malo papra ili čilija, oko pola l hladne vode ili onoliko koliko vam je potrebno za napraviti glatko i fino tijesto za pohanje (može se dodati i malo mlijeka).

Možete ih dodatno uvaljati pred prženje u krušne mrvice pomiješane sa sjemenkama sezama, lana, suncokreta i buče.

Postupak: Izmiješati u zdjeli sve sastojke za tijesto kako bi dobili finu smjesu za umakanje povrća. Tijesto treba biti gusto ali ipak malo i tekuće (da ne klizi previše sa povrća koje se umače). Odstavite da odstoji 15 min dok narežete povrće.

Narežite povrće i blago posolite. Stavite na vatru ulje za duboko prženje. Umačite komade povrća u tijesto te ih nekoliko zajedno stavite pržiti u vruće ulje. Pržite i okrećite na srednje jakoj vatri dok ne porumene. Stavite cijediti na papirnati ubrus.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA