Ako ste i sami zadobili upalu sinusa, isprobajte ovih nekoliko savjeta vezanih uz primjenu češnjaka. Zasigurno nećete požaliti.
Često vas muči sinusitis popraćen intenzivnom glavoboljom i začepljenim nosom? Jeste li znali da u svojoj kuhinji imate vrlo efikasan prirodni lijek za upalu sinusa koji, za razliku od antibiotika, hrani i vaše dobre bakterije u crijevima? Radi se, naime, o češnjaku.
To povrće roda Allium s razlogom se smatra jednim od najzdravijih, a nazivaju ga i prirodnim antibiotikom, što on doista i jest s obzirom na svoja snažna antimikrobna i protuupalna svojstva.
Češnjak se od pamtivijeka primjenjivao u sklopu prirodnih metoda liječenja, primjerice grlobolje i kašlja pa tako i infekcije sinusa. Liječnici i znanstvenici već više od 2000 godina proučavaju njegova ljekovita svojstva.
Poznato je da sadrži alicin, koji ima protuupalna, protugljivična i antibakterijska svojstva. Ta se sumporna supstanca oslobađa nakon što zgnječite sirovi češanj češnjaka. Uloga alicina je da brani biljku od bakterija, gljivica i grabežljivaca.
Osim alicina, češnjak sadrži i sastojak ajoen, koji djeluje iscjeljujuće, poboljšava cirkulaciju te jača imunitet.
Konzumacijom češnjaka na dnevnoj bazi potaknut ćete čišćenje sinusa od sluzi, a riješit ćete se i popratne glavobolje.
Primjena češnjaka u liječenju upale sinusa
Ako ste i sami zadobili upalu sinusa, isprobajte ovih nekoliko savjeta vezanih uz primjenu češnjaka. Zasigurno nećete požaliti.
1. Sirovi češnjak
Svaki dan uzmite po nekoliko češanja češnjaka pa ih prožvačite i pojedite.
Ako vam je miris češnjaka odbojan, možete ga neutralizirati tako da nakon njega pojedete jabuku ili jogurt.
Konzumacija sirovog češnjaka ne samo što će vam pomoći da se riješite sinusitisa nego ćete i zahvaljujući njemu sniziti krvni tlak i riješiti se eventualnih alergija.
Također, možete u mužaru zdrobiti češanj češnjaka, pomiješati ga s malo maslinova ulja i prstohvatom morske soli pa svaki dan prije obroka pojesti po jednu žlicu te mješavine.
Ovu mješavinu ulja i češnjaka konzumirajte svaki dan tijekom jednog tjedna.
Ukoliko vam je teško jesti češnjak u sirovom obliku, možete ga dodavati i u juhe, curryje i druga jela (premda kuhan nema tako ljekovit učinak kao što ga ima sirovi).
2. Sok od rajčice s češnjakom
U loncu zakuhajte šalicu soka od rajčice.
Dodajte 1 žlicu fino nasjeckanog češnjaka, 1 žličicu soka od limuna te prstohvat soli.
Svaki dan popijte šalicu ovog vrućeg soka dvaput na dan kako biste smanjili infekciju sinusa.
Naravno, ovaj je recept pogodniji za zimske nego za ljetne dana.
Vitamin A koji sadrži sok od rajčice pomoći će obnovi oštećene sluznice sinusa.
3. Juha od češnjaka i kurkume
U lončić ulijte šalicu vode. Dodajte 3-4 zgnječena češnja češnjaka i pola žličice kurkume u prahu. Kuhajte nekoliko minuta pa popijte dok je vruće.
Svakodnevnom konzumacijom ove juhe možete se riješiti upale sinusa te smanjiti rizik od njezine ponovne pojave.
Kurkuma ima snažna protuupalna svojstva te pomaže i kod grlobolje i prehlade.
4. Inhalacija
Zakuhajte vodu pa u nju dodajte nekoliko zgnječenih češanja češnjaka.
Nagnite glavu nad posudu, prekrijte je ručnikom pa udišite paru polako i duboko.
Alicin prisutan u češnjaku djelovat će protuupalno, a para će pomoći u razrjeđivanju sluzi i čišćenju nosnih kanala i sinusa.
Također, osim inhalacije, važno je i da konzumirate puno tekućine.
Dostatna hidratacija je važna kako biste spriječili nakupljanje viška sluzi, koja začepljuje sinuse i nosne kanale.
5. Maslinovo ulje s češnjakom (za masažu)
U lonac ulijte šalicu maslinova ulja te dodajte 3 žlice zdrobljenog češnjaka. Zagrijte ulje na srednjoj vatri 2 minute. Procijedite pa čisto ulje pohranite u staklenku s poklopcem.
Utrljajte malo ovog ulja u čelo, na područje sinusa, prsni koš i vrat kako biste ublažiti simptome sinusitisa.
Osim što ćete ublažiti infekciju sinusa, usto ćete smanjiti i tegobe eventualne prehlade i grlobolje.
Maslinovo ulje s češnjakom odlično je i za ljepotu vaše kože.