Borovnice i cheesecake su savršena kombinacija, pogotovo u ovom receptu za koji vam ne treba ni brašno ni šećer!
Borovnice su superhrana koja se ubraja među najzdravije voće, a bogate su antioksidansima koji štite stanice od oštećenja odnosno oksidativnog stresa. Iako su odlične kao snack same po sebi, idealan su dodatak ljetnim kolačima.
Ovaj veganski cheesecake na sadrži zapravo sir nego kremu od indijskih oraščića i borovnica koja je kremasta baš kao i original. Recept je osmislila Luna koja stoji iza bloga Sunberry Jam.
Sirovi kolač bez brašna i šećera s borovnicama – Recept
Sastojci:
- 110 g badema
- 240 g datulja
- 300 g indijskih oraščića
- 1 limun
- 150 g borovnica
- 100 ml meda ili tekućeg sladila po izboru
- 2 prstohvata soli
- 120 ml vode
- 120 ml kokosovog ulja
Priprema:
Bademe i datulje stavite u blender i miksajte dok ne postanu jednolična smjesa.
U kalup za kolače utisnite smjesu kako biste napravili podlogu odnosno biskvit.
Odvojite malo borovnica sa strane.
U blenderu pomiješajte indijske oraščiće, sok i koricu limuna, med, sol, vodu i otopljeno kokosovo ulje koje nije vruće. Sve dobro blendajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu.
Kada je smjesa spremna, žlicom pažljivo umiješajte borovnice koje ste ostavili sa strane i smjesom prelijte pripremljeni biskvit.
Kolač ostavite u hladnjaku da se ohladi preko noći ili nekoliko sati u zamrzivaču.
U slast!