Sladoledna torta upravo je ono što trebate kada dođu vrući ljetni dani, a želite desert bez stajanja nad vrućom pećnicom.
Sladoled torta – Recept
Sastojci:
Za podlogu:
- 1 i 1/2 šalice mljevenih keksa (npr. digestive)
- 1/4 šalice kokosovog ulja, rastopljenog
- 2 žlice javorovog sirupa
Za slojeve sladoleda:
- 1 litra veganskog vanilin sladoleda (kupovni ili domaći)
- 1 litra veganskog čokoladnog sladoleda (kupovni ili domaći)
- 1 šalica svježih ili zamrznutih malina
Za dekoraciju:
- 100 g tamne veganske čokolade, nasjeckane
- Svježe voće (npr. jagode, borovnice, maline)
- Šlag od kokosa (po želji)
Upute:
Priprema podloge:
U velikoj zdjeli pomiješajte mljevene kekse, rastopljeno kokosovo ulje i javorov sirup dok smjesa ne postane kompaktna.
Smjesu utisnite u dno kalupa za tortu promjera 20-23 cm. Kalup možete obložiti papirom za pečenje kako bi torta kasnije lakše izašla.
Stavite kalup u zamrzivač dok pripremate ostale sastojke.
Priprema prvog sloja sladoleda:
Izvadite vanilin sladoled iz zamrzivača i ostavite ga da malo omekša, ali ne potpuno otopi.
Ravnomjerno rasporedite omekšali vanilin sladoled preko podloge od keksa u kalupu.
Stavite kalup u zamrzivač na 30 minuta da se stisne.
Priprema drugog sloja sladoleda:
Izvadite čokoladni sladoled iz zamrzivača i ostavite ga da malo omekša.
Pomiješajte čokoladni sladoled s malinama i rasporedite ga ravnomjerno preko sloja vanilin sladoleda.
Vratite kalup u zamrzivač na najmanje 1-2 sata, ili dok torta ne postane potpuno čvrsta.
Dekoracija:
Prije posluživanja, nasjeckajte tamnu čokoladu i pospite je po vrhu torte.
Po želji, ukrasite tortu svježim voćem i šlagom od kokosa.
Posluživanje:
Prije rezanja, ostavite tortu na sobnoj temperaturi 5-10 minuta kako bi se malo omekšala i lakše rezala.
Poslužite odmah i uživajte!
ATMA – Pripremila: Suzana Dulčić