Sladoledna torta upravo je ono što trebate kada dođu vrući ljetni dani, a želite desert bez stajanja nad vrućom pećnicom.

atma.hr – 52




Sladoled torta – Recept

Sastojci:

Za podlogu:

  • 1 i 1/2 šalice mljevenih keksa (npr. digestive)
  • 1/4 šalice kokosovog ulja, rastopljenog
  • 2 žlice javorovog sirupa

Za slojeve sladoleda:

  • 1 litra veganskog vanilin sladoleda (kupovni ili domaći)
  • 1 litra veganskog čokoladnog sladoleda (kupovni ili domaći)
  • 1 šalica svježih ili zamrznutih malina

Za dekoraciju:

  • 100 g tamne veganske čokolade, nasjeckane
  • Svježe voće (npr. jagode, borovnice, maline)
  • Šlag od kokosa (po želji)

atma.hr – 52




Upute:

Priprema podloge:

U velikoj zdjeli pomiješajte mljevene kekse, rastopljeno kokosovo ulje i javorov sirup dok smjesa ne postane kompaktna.

Smjesu utisnite u dno kalupa za tortu promjera 20-23 cm. Kalup možete obložiti papirom za pečenje kako bi torta kasnije lakše izašla.

Stavite kalup u zamrzivač dok pripremate ostale sastojke.

Priprema prvog sloja sladoleda:

Izvadite vanilin sladoled iz zamrzivača i ostavite ga da malo omekša, ali ne potpuno otopi.

Ravnomjerno rasporedite omekšali vanilin sladoled preko podloge od keksa u kalupu.

Stavite kalup u zamrzivač na 30 minuta da se stisne.

Priprema drugog sloja sladoleda:

Izvadite čokoladni sladoled iz zamrzivača i ostavite ga da malo omekša.

Pomiješajte čokoladni sladoled s malinama i rasporedite ga ravnomjerno preko sloja vanilin sladoleda.

Vratite kalup u zamrzivač na najmanje 1-2 sata, ili dok torta ne postane potpuno čvrsta.

atma.hr – 52




Dekoracija:

Prije posluživanja, nasjeckajte tamnu čokoladu i pospite je po vrhu torte.

Po želji, ukrasite tortu svježim voćem i šlagom od kokosa.

Posluživanje:

Prije rezanja, ostavite tortu na sobnoj temperaturi 5-10 minuta kako bi se malo omekšala i lakše rezala.

Poslužite odmah i uživajte!

ATMA – Pripremila: Suzana Dulčić