Među brojnim jelima iz ayurvedske kuharice kojima se možemo poslužiti u svakodnevnoj prehrani nalaze se i salate. Trebale bi se konzumirati što svježije jer nakon šest sati namirnice gube takozvanu životnu silu poznatu pod nazivom prana. Ako ste u mogućnosti, koristite sezonske i lokalne namirnice.
Prehrana po pravilima Ayurvede odlična je za zdravlje, a uz njezinu pomoć možemo se i riješiti viška kilograma. Takozvana “znanost o životu” (kako se još naziva Ayurveda) velika je kolekcija znanja o zdravlju i liječenju koju su prije više od 5000 godina počeli stvarati indijski redovnici.
Za njih je upravo prehrana najvažniji lijek jer njome utječemo na stanje svog organizma, a među brojnim jelima iz ayurvedske kuharice kojima se možemo poslužiti u svakodnevnoj prehrani nalaze se i salate.
Ayurveda preporuča tople i “kuhane” salate jer se one hladne i sirove teže probavljaju. Trebale bi se konzumirati što svježije jer nakon šest sati namirnice gube takozvanu životnu silu poznatu pod nazivom prana. Ako ste u mogućnosti, koristite sezonske i lokalne namirnice.
U nastavku pronađite recept za tri ukusne salate koje nam mogu pomoći da sačuvamo zdravlje i skinemo višak kilograma.
1. Salata od slanutka i kukuruza
Sastojci:
- 1 šalica slanutka
- ½ šalice quinoe (ili druge žitarice)
- ½ šalice kuhanog kukuruza
- ½ šalice kuhanog graška
- 3 žlice maslinovog ulja
- par nasjeckanih listića mente
- malo sjemenki nara
- sol i papar
- malo sušenog timijana
- sok od limete (ili limuna)
Priprema:
Skuhajte slanutak, quinou, kukuruz i grašak. Pomiješajte sve namirnice i začinite.
2. Salata od brokule i orza
Sastojci:
- 1 šalica orza
- 2 šalice cvjetova brokule
- ½ šalice quinoe
- 1 šalica paneer sira (ili svježeg kravljeg sira)
- 3 žlice maslinovog ulja
- sok od limuna
- sol i papar
- malo naribanog đumbira i šaka grožđica (po želji)
Priprema:
Skuhajte orzo, qinou i blanširajte brokulu. Pomiješajte orzo i brokulu, začinite te naposljetku dodajte sir.
3. Salata od bulgura i komorača
Sastojci:
- 1 šalica bulgura
- 1 korijen komorača
- 1 stabljika celera
- 1 manja svježa crvena paprika (nasjeckana)
- 1 velika žlica nasjeckanog lišća peršina
- 3 žlice maslinovog ulja
- sol i papar
Priprema:
Skuhajte bulgur. Narežite komorač i blanširajte ga. Pomiješajte sve namirnice i začinite salatu.