Kao što slijedećih 10 primjera pokazuju, veza između uma i tijela može raditi u našu korist ili štetu, ovisno o našem znanju o situaciji i našoj sposobnosti da kontroliramo svoje misli.

atma.hr – 78
Iako često razmišljamo o našem tijelu i umu kao o dva različita entiteta, izgleda da su povezani puno više nego što možemo pretpostaviti.

Znanstvenici neprestano pronalaze dokaze da um ima izrazitu sposobnost manipuliranja tjelesnom fiziologijom.

Pogledajmo:

1. Sušenje odjeće

10-tumo2-450

Sudeći po njihovoj sposobnosti da meditiraju satima, da se suzdrže od hrane danima, i njihovom zavjetu šutnje, većina nas će se složiti da tibetanski redovnici imaju bolju kontrolu nad svojim umovima i tijelima od prosječne osobe. Ipak, ono što je posebno nevjerojatno je da neki od njih mogu kontrolirati svoje fiziološke procese, poput krvnog tlaka i tjelesne temperature – podvizima koje mnogi liječnici pronalaze zapanjujućim.

U jednom od najznačajnijih izlaganja svojih vještina, skupina tibetanskih redovnika dozvolila je liječnicima praćenje promjene tjelesne temperature monaha koji su sudjelovali u meditativnoj joga tehnici poznatoj kao g Tum-mo. Tijekom procesa redovnici su bili obavijeni vlažnom, hladnom odjećom (9,4 c) i stavljeni u hladnu sobu (4,5 c).

atma.hr – 39

U takvim uvjetima, prosječna osoba bi vjerojatno pokazivala nekontrolirano drhtanje i uskoro oboljela od hipotermije. Međutim, u dubokoj koncentraciji, redovnici su bili u stanju generirati toplinu tijela i nakon nekoliko minuta istraživači su primijetili paru koja se diže iz odjeće koja je pokrivala redovnike. U roku od sat vremena, odjeća je bila potpuno suha.

Iako je liječnicima to bila fascinantna pojava, redovnicima je to bilo sasvim normalno. U stvari, novi redovnici koristite g Tum-mo kao način dokazivanja svoje meditativne snage i održavaju natjecanja kako bi vidjeli tko može osušiti najviše odjeće u jednoj noći.

Budisti kažu kako je generiranje topline nusprodukt meditacije, jer je potrebna energija za dostizanje alternativne stvarnosti – mjesta nedotaknutog našim svakodnevnim svijetom.

atma.hr – 39

KLIKNITE ZA OSTALE PRIMJERE:

  1. Sušenje odjeće
  2. Poremećaj podvojene ličnosti
  3. Placebo efekt
  4. Nocebo efekt
  5. Snovi mogu uzrokovati prave ozljede
  6. Jogiji gotovo zaustavljaju otkucaje svog srca
  7. Sportska vizualizacija
  8. Blokiranje boli
  9. Pozitivnost i meditacija
  10. Pojačano mršavljenje

atma.hr – 78