Designed by Freepik

4. Nocebo efekt

Dok je placebo uglavnom povezan s pozitivnim ishodima, bilo da se radi o liječenju bolesti ili opijanju bezalkoholnim pivom (ako prihvatimo da je to pozitivno), Nocebo efekt stvara negativne rezultate, kao što je povraćanje pacijenta koji ima rak prije nego je kemoterapija uopće počela ili izazivanje osipa jer su uvjereni da su dotakli otrovni bršljan, iako je to bila samo obična biljka.

atma.hr – 78
Jedan od najpopularnijih primjera Nocebo fenomena je incident objavljen u “New Scientist”. Prema izvještaju, jedne kasne noći, čovjek iz Alabame, po imenu Vance, otišao je na groblje i susreo se s liječnikom-vračem koji je Vanceu rekao da će uskoro umrijeti.

Vjerujući vraču, Vance se ubrzo razbolio, a unutar nekoliko tjedana je strahovito smršavio i bio blizu smrti. Vance je odveden u bolnicu, ali liječnici nisu mogli naći ništa od čega je mogao oboljeti. Konačno, Vanceova supruga je rekla liječniku, dr. Doherty-u, o susretu s liječnikom-vračem, što je dovitljivom liječniku dalo ideju.

63 PLACEBO

Dr. Joe Dispenza: PLACEBO STE VI

Ozdravljenje umom je moguće!

Dr. Joe Dispenza smatra da smo placebo mi sami – naše misli, stavovi, uvjerenja i percepcije koje oblikuju našu stvarnost pa tako i zdravlje. Donosi potvrđene slučajeve ljudi koji su oboljeli pa čak i umrli jer su povjerovali u, pokazalo se, pogrešno postavljenu fatalnu dijagnozu. Ako je moguće da naše misli budu tako moćne, zašto ih ne iskoristiti za ozdravljenje i kvalitetniji život?

"Čitanje ove knjige je poput pretplate na najbolje moguće zdravstveno osiguranje na svijetu." - Sonia Choquette

Slijedećeg dana, doktor Doherty je rekao kako je uhvatio vrača i fizički mu prijetio dok mu vrač nije konačno priznao da je stavio guštera unutar Vancea da ga jede iznutra.

Naravno, liječnikova je priča potpuno izmišljena, ali je napravio veliku predstavu ubrizgavanjem tajanstvene supstance u pacijenta te je nabavio pravog zelenog guštera za kojeg je rekao da ga je izvukao iz Vancea.

Slijedećeg dana, Vance se probudio bistar i gladan, a nedugo zatim se u potpunosti oporavio.

Priču su pratila još četiri druga medicinska stručnjaka i često se navodi kad se objašnjava zašto je VooDoo zapravo djelotvoran (ne zbog magije već zbog nocebo efekta).

atma.hr – 39

>> Nocebo – čuvajte se negativne sugestije

  1. Sušenje odjeće
  2. Poremećaj podvojene ličnosti
  3. Placebo efekt
  4. Nocebo efekt
  5. Snovi mogu uzrokovati prave ozljede
  6. Jogiji gotovo zaustavljaju otkucaje svog srca
  7. Sportska vizualizacija
  8. Blokiranje boli
  9. Pozitivnost i meditacija
  10. Pojačano mršavljenje

atma.hr – 39

2 KOMENTARA

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here