4. Nocebo efekt

Dok je placebo uglavnom povezan s pozitivnim ishodima, bilo da se radi o liječenju bolesti ili opijanju bezalkoholnim pivom (ako prihvatimo da je to pozitivno), Nocebo efekt stvara negativne rezultate, kao što je povraćanje pacijenta koji ima rak prije nego je kemoterapija uopće počela ili izazivanje osipa jer su uvjereni da su dotakli otrovni bršljan, iako je to bila samo obična biljka.

atma.hr – 78
Jedan od najpopularnijih primjera Nocebo fenomena je incident objavljen u “New Scientist”. Prema izvještaju, jedne kasne noći, čovjek iz Alabame, po imenu Vance, otišao je na groblje i susreo se s liječnikom-vračem koji je Vanceu rekao da će uskoro umrijeti.

Vjerujući vraču, Vance se ubrzo razbolio, a unutar nekoliko tjedana je strahovito smršavio i bio blizu smrti. Vance je odveden u bolnicu, ali liječnici nisu mogli naći ništa od čega je mogao oboljeti. Konačno, Vanceova supruga je rekla liječniku, dr. Doherty-u, o susretu s liječnikom-vračem, što je dovitljivom liječniku dalo ideju.

63 PLACEBO

banner placebo

Slijedećeg dana, doktor Doherty je rekao kako je uhvatio vrača i fizički mu prijetio dok mu vrač nije konačno priznao da je stavio guštera unutar Vancea da ga jede iznutra.

Naravno, liječnikova je priča potpuno izmišljena, ali je napravio veliku predstavu ubrizgavanjem tajanstvene supstance u pacijenta te je nabavio pravog zelenog guštera za kojeg je rekao da ga je izvukao iz Vancea.

Slijedećeg dana, Vance se probudio bistar i gladan, a nedugo zatim se u potpunosti oporavio.

Priču su pratila još četiri druga medicinska stručnjaka i često se navodi kad se objašnjava zašto je VooDoo zapravo djelotvoran (ne zbog magije već zbog nocebo efekta).

atma.hr – 39

>> Nocebo – čuvajte se negativne sugestije

  1. Sušenje odjeće
  2. Poremećaj podvojene ličnosti
  3. Placebo efekt
  4. Nocebo efekt
  5. Snovi mogu uzrokovati prave ozljede
  6. Jogiji gotovo zaustavljaju otkucaje svog srca
  7. Sportska vizualizacija
  8. Blokiranje boli
  9. Pozitivnost i meditacija
  10. Pojačano mršavljenje

atma.hr – 39