7. Sportska vizualizacija

4 vizualizacija

Mnogi sportaši tvrde da im pomaže da bolje igraju kada su prije izlaska na teren odigrali igru u svojoj glavi. Iako možemo pretpostaviti da je riječ samo o mentalnoj vježbi koja im omogućuje da se bolje usredotoče na igru, mogle bi postojati i konkretnije promjene koje se događaju unutar tijela.

atma.hr – 39

Uzmimo za primjer pukovnika američkih zračnih snaga Georgea Halla koji je bio zaključan u malom, mračnom sjevernokorejskom zatvoru sedam godina. Dok bi većina nas skrenula s uma u takvim okolnostima, Hall je otišao na svoje tzv. ‘sretno mjesto’, i mentalno igrao golf svaki dan iz svog zatvora.

Njegove su vizualizacije bile iznimno duboke i detaljne. Uključivale su udarac loptice o drvo, upadanje u pješčane zamke, utjecaj vjetra i naravno, ubacivanje loptice u rupu blagim dodirom.

Bez obzira na tjelesnu slabost i veliki gubitak tjelesne težine, jedna od prvih stvari koju je Hall htio učiniti nakon izlaska iz zatvora je legitimna partija golfa. Bio je pozvan na Greater New Orleans Open gdje je začudo odigrao u 76 poteza. Kad je novinar opisao njegov nastup kao početnička sreća, Hall je odgovorio: “Sreća!? Nisam pogriješio već zadnjih pet godina!”

atma.hr – 78
Dakle, bez obzira na njegovo fizičko pogoršanje i što nije stao na golf teren više od sedam godina, njegovo je tijelo razvilo mišiće memorije samo na temelju njegove mašte.

  1. Sušenje odjeće
  2. Poremećaj podvojene ličnosti
  3. Placebo efekt
  4. Nocebo efekt
  5. Snovi mogu uzrokovati prave ozljede
  6. Jogiji gotovo zaustavljaju otkucaje svog srca
  7. Sportska vizualizacija
  8. Blokiranje boli
  9. Pozitivnost i meditacija
  10. Pojačano mršavljenje

atma.hr – 39