3. Placebo efekt

Placebo je inertna tvar ili uvjerenje koje proizvodi stvarne biološke učinke kod ljudi.

To je tako široko prihvaćeno kao činjenica da je placebo varijabla uračunata u većinu liječničkih testova. Ljudi bivaju izliječeni iako ne primaju pravi lijek, već iz razloga što su uvjereni da ga primaju.

atma.hr – 39

Postoje tone eksperimenata koji dokazuju placebo efekt, ali jedan od najzanimljivijih je onaj koji su obavili studenti Princetona koji su se odlučili organizirati bezazlenu zabavu s bezalkoholnim pićem za svoje kolege.

U eksperimentu su studenti  potajno ispunili pivsku bačvu O’Douls pićem (sadrži oko 0,4% alkohola, dok redovno pivo ima oko 5% alkohola), a zatim promatrali kako se njihovi vršnjaci glupiraju, brbljaju nejasne riječi, valjaju po podu i općenito, djeluju potpuno pijani.

63 PLACEBO

banner placebo

Iako je gotovo nemoguće biti pod utjecajem alkohola od O’Douls pića, ovi su studenti imali tako snažnu vjeru da su pili alkoholno pivo da je to utjecalo na njihovo ponašanje.

Zanimljivo je da su znanstvenici otkrili kako placebo efekt djeluje učinkovitije od nekih lijekova koji su već godinama na tržištu, kao što je na pr. Prozac. On je trenutno manje učinkovit od placeba.

atma.hr – 78
Naravno, to predstavlja veliki problem farmaceutskim tvrtkama, koje pokušavaju provesti razne neurološke studije u nastojanju da dođu do novih načina za očuvanje svoje industrije pod prijetnjom običnih šećernih tableta.

Usput, kompanija Big Pharma je trenutno profiabilnija od kompanije Big Oil, tako da je veliki novac u igri.

  1. Sušenje odjeće
  2. Poremećaj podvojene ličnosti
  3. Placebo efekt
  4. Nocebo efekt
  5. Snovi mogu uzrokovati prave ozljede
  6. Jogiji gotovo zaustavljaju otkucaje svog srca
  7. Sportska vizualizacija
  8. Blokiranje boli
  9. Pozitivnost i meditacija
  10. Pojačano mršavljenje

atma.hr – 39