6. Jogiji gotovo zaustavljaju otkucaje svog srca

5 yogi

Poput tibetanskih redovnika, izgleda da i indijski jogiji imaju istančan osjećaj za manipuliranje svojim fiziološkim procesima dok su u dubokoj meditaciji.

Nakon što je čuo priče o jogijima koji provode 28 dana ispod zemlje i preživljavaju, 1936-te godine francuski kardiolog imenom Therese Brosse otputovao je u Indiju kako bi vidio imaju li jogiji doista takve sposobnosti. U svojim pokusima, jogiji toliko uspore rad svog srca da je isti vidljiv samo na EKG-u.

atma.hr – 39

1950-te godine, Brosseovu je studiju proširila druga skupina znanstvenika koji su putovali kroz Indiju s osmokanalnim elektroencefalografom i raznim drugim instrumentima koji se koriste za praćenje moždanih aktivnosti jogija, njihovog disanja, temperature kože, promjene obujma krvi i vodljivosti kože.

Dva su ispitanika bila smještena u nepropusne zatvorene kutije, u dva navrata te su praćeni 8 do 10 sati. Za to su vrijeme jogiji pokazali biološke karakteristike slične spavanju i bili su u stanju usporiti rad svog srca i disanja do te mjere da u prostoru ostane dovoljno kisika i ugljičnog dioksida.

Dakle, dokazano je da usporavanjem svojih tjelesnih procesa, a ne paničarenjem (što bi većina nas učinila) jogiji mogu preživjeti tjednima više da su kojim slučajem živi zakopani.

  1. Sušenje odjeće
  2. Poremećaj podvojene ličnosti
  3. Placebo efekt
  4. Nocebo efekt
  5. Snovi mogu uzrokovati prave ozljede
  6. Jogiji gotovo zaustavljaju otkucaje svog srca
  7. Sportska vizualizacija
  8. Blokiranje boli
  9. Pozitivnost i meditacija
  10. Pojačano mršavljenje

atma.hr – 78