2. Poremećaj podvojene ličnosti

Poremećaj višestruke osobnosti, podvojene ličnosti ili disocijativnog poremećaja identiteta je mentalno stanje koje je zanimljivo na mnogim razinama.

atma.hr – 39

Možda najzanimljivija od svih je kako neki oboljeli ne samo da pokazuju promjene osobnosti i ponašanja dok se prebacuju između svojih različitih identiteta, već neki imaju i mjerljive fiziološke razlike između svake persone.

Na primjer, jedna pacijentova osobnost možda ima potrebu za naočalima dok druga ne.

Ili, jedan identitet može imati dijabetes, a drugi će imati savršeno zdravlje.

U takvim slučajevima, to nije samo stvar razmišljanja bolesnika koji su smatrali kako su im potrebne naočale ili inzulin, njihova tijela zapravo prolaze kroz legitimne promjene, kao što su razlike u očnom tlaku ili šećeru u krvi.

U jednom slučaju, koji je objavio American Psychiatric Press, liječnik je istaknuo kako su propisani lijekovi disocijativnog poremećaja identiteta na pacijenta imala različite učinke, ovisno o tome koja “osobnost” uzima lijek.

atma.hr – 78
Na primjer, kada je sredstvo za smirenje dato djetinjastoj personi, ona je postala pospana i opuštena.

Međutim, kada je odrasla osobnost uzimala isti lijek, on ju je činio uznemirenom i zbunjenom. Slični su rezultati dobiveni s drugim pacijentima i s različitim lijekovima. Liječnik je čak primijetio vidno očite osobine, kao što je lijeno oko, koje bi se pojavljivalo i odlazilo ovisno o tome koja je osobnost prisutna.

Ovaj fenomen je posebno fascinantan jer nitko, uključujući i bolesnike, ne tvrdi da je to djelo nekog misticizma. Naprotiv, to je pravi primjer uma koji mijenja tijelo.

  1. Sušenje odjeće
  2. Poremećaj podvojene ličnosti
  3. Placebo efekt
  4. Nocebo efekt
  5. Snovi mogu uzrokovati prave ozljede
  6. Jogiji gotovo zaustavljaju otkucaje svog srca
  7. Sportska vizualizacija
  8. Blokiranje boli
  9. Pozitivnost i meditacija
  10. Pojačano mršavljenje

atma.hr – 39