5. Snovi mogu uzrokovati prave ozljede

Postoji puno priča o ljudima koji su doživjeli ozljede u svojim snovima, a zatim pronašli pravi, fizički dokaz rane na njihovim tijelima nakon što su se probudili.

Na primjer, neki ljudi su tvrdili da su bili uhvaćeni u požaru u svojim snovima, a onda se probudili i pronašli tragove opekline na koži.

atma.hr – 39

Druge uobičajene priče uključuju ljude koji su napadnuti u svojim snovima, a nakon buđenja pronašli ogrebotine na svojim tijelima. Međutim, većina tih priča se nalaze na nekim chatovima ili forumima, tako da je teško potvrditi njihovu istinitost.

No, postoji jedan dobro dokumentirani slučaj, kojeg je izvijestio glasoviti psihijatar Ian Stevenson, o indijskom čovjeka po imenu Durga Jatav koji je, tijekom borbe s tifusom, imao izuzetno živopisan san o zatočenju u nekoj drugoj dimenziji.

Da bi ga čuvali od bijega, njegovi tamničari su mu u snu otkinuli noge na koljenima.

Nažalost, njegove su noge su već bile otkinute u trenutku kad su tamničari iz sna shvatili da imaju pogrešnog čovjeka.

Kad je Jatav pitao će se vratiti bez nogu, tamničar mu je ponudio nekoliko pari nogu, on je odabrao svoj par, a onda su nekim čudom bile ponovo spojene s tijelom.

Dok je Jatav sanjao, njegovo tijelo postalo jako hladno i u jednom trenutku njegova obitelj je mislila da je mrtav, ali je oživio je nekoliko dana kasnije. Nakon što se probudio, njegova sestra i susjed su primijetili duboke pukotine oko koljena koje prije nisu postojale. Rendgenske snimke nisu pokazivale abnormalnosti ispod površine kože, što je dovelo Jatava i njegovu obitelj do zaključka da su tragovi na koži posljedica njegovog iskustva iz sna.

atma.hr – 78
Dr. Stevenson se susreo Jatavom nekih 30 godina kasnije (1979), i uslikao fotografije s još uvijek vidljivim ožiljcima.

Iako Stevenson nije bio svjedok događaja, on očito vjeruje u priču, što su potvrdili i svi koji su bili uključeni, a on priču i fotografije uvrstio u svoju knjigu “Reinkarnacija i biologija:. Doprinos etiologiji madeža i urođenih mana”.

Očito ne postoji znanstveni dokaz ovom intrigantnom fenomenu, ali to nije previše nevjerojatno obzirom na ono što već znamo o snazi uma nad tijelom.

  1. Sušenje odjeće
  2. Poremećaj podvojene ličnosti
  3. Placebo efekt
  4. Nocebo efekt
  5. Snovi mogu uzrokovati prave ozljede
  6. Jogiji gotovo zaustavljaju otkucaje svog srca
  7. Sportska vizualizacija
  8. Blokiranje boli
  9. Pozitivnost i meditacija
  10. Pojačano mršavljenje

atma.hr – 39