atma.hr – 52
Danska želi do 2020. pretvoriti svoju poljoprivredu u 100% organsku. Država daje poticaje za pretvaranje zemljišta u organsko, a stimulira se i povećanje potražnje za organskim proizvodima.

Više od 53 milijuna eura uložila je Danska samo u 2015. kako bi svoju poljoprivredu pretvorila u organsku  i postala prva država u svijetu koja proizvodi 100% organsku hranu.

Ova država, koja bi mnogima po mnogočemu mogla biti uzor, već je daleko odmakla kada je u pitanju proizvodnja organske hrane – njihov nacionalni organski brend slavi 25. rođendan, 97% građana zna njegovo značenje, a izvoz danskih organskih proizvoda od 2007. godine povećan je za 200%.

Tamošnja vlada donijela je Akcijski organski plan za Dansku i u njemu u 67 točaka popisala što im je činiti za ostvarenje cilja da do 2020. godine cijela zemlja proizvodi isključivo organsku hranu.

Daju se poticaji za pretvaranje tradicionalnog zemljišta u organsko, država podržava i financira sve one koji rade i ulaže u ovaj sektor, stimulira se povećanje potražnje za organskim proizvodima, ulaže u razvoj novih ideja i tehnologija koje će pomoći promovirati rast organske proizvodnje.

Inicijativu predvodi Ministarstvo hrane, pojoprivrede i ribarstva, ali u njoj sudjeluju i regije i gradovi i sve državne javne institucije. Jedan od prvih ciljeva je da hrana u javnim ustanovama poput škola i bolnica bude 60% organska, a na organsku prehranu prelazi i danska vojska.

Ministarstvo zaštite okoliša se zalaže za pretvaranje mnogih područja u područja organskog uzgoja i traže organske proizvođače kojima će iznajmiti zemlju, dok Ministarstvo obrazovanja sprema reformu u okviru koje će se u školama učiti o važnosti ekološke poljoprivrede i nutricionizmu, a bit će i praktičnog dijela bavljenja organskim uzgojem.

Izvor: lokal.hr

atma.hr – 52
atma.hr – 52