Fenomenalne i uz slane i uz slatke priloge. Služiti uz sir, ajvar, kajmak ili kao slatku varijantu uz džem, pekmez ili namaz … Odlične su u svakoj kombinaciji!
Recept za lepinje s jogurtom
Sastojci: 550 g brašna, 300 ml jogurta, 1 žličica šećera, 1 žličica soli, 1 žličica sode bikarbone, 1 žličica praška za pecivo, ulje za prženje (a mogu se peći u pećnici).
Priprema: U dublju posudu staviti jogurt, dodati šećer, sol, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i izmiješati.
Postepeno dodavati brašno i zamijesiti mekše tijesto.
Tijesto staviti u najlon kesu (za zamrzivač) i ostaviti u hladnjak da odstoji 10 minuta.
Nakon toga, tijesto premijesiti na pobrašnjenoj radnoj površini, formirati oblik “valjka”, i izrezati na 7 dijelova.
Svaki dio premijesiti formirajući 7 loptica.
Staviti ih na pladanj i ostaviti da odstoje 5 minuta pa svaku lopticu valjkom razviti u krug (veličine tanjura).
Ulje zagrijati i lepinje pržiti na umjerenoj vatri dok ne porumene s obje strane. Gotove lepinje odlagati na papirni ubrus, kako bi se ocijedio višak masnoće.
Ako želite nemasniju verziju, možete ih peći u pećnici i tople premazati maslacem, margarinom ili uljem.
Služiti uz sir, ajvar, kajmak ili kao slatku varijantu uz džem, pekmez ili namaz … Odlične su u svakoj kombinaciji!