atma.hr – 52
Arheolog Tim Moon objavio je rezultate datiranja bosanske Piramide Sunca. U lipnju 2013. novozelandski arheološki menađer Fondacije Tim Moon je sa svojim timom pronašao organski materijal na sjevernoj strani Bosanske piramide Sunca između prvog (gornjeg) i drugog (donjeg) reda betonskih blokova. Uzorke je poslao na ispitivanje u Kijev (Ukrajina), a rezultati radiokarbonskog datiranja su predstavljeni na upravo završenoj znanstvenij konferenciji o bosanskim piramidama.

atma.hr – 52
Starost Bosanske piramide Sunca privlači pažnju od prvog dana otkrića bosanskih piramida. Pošto su piramide prekrivene nanosima zemlje, prvu indikaciju o starosti građevina Zaklada je dobila od federalnog Instituta za agropedologiju koji je analizirao starost zemlje. U znanstvenom izvješću predstavljenom na prvoj Međunarodnoj znanstvenoj konferenciji o bosanskim piramidama u augustu 2008. profesor Resulović je procjenio starost zemlje na 12.000 do 15.000 godina. To je značilo da su građevine znatno starije.

Talijanski arheolog Niccolò Bisconti je s grupom volontera radio na proširenju arheološke sonde 4C na Bosanskoj piramidi Sunca u lipnju 2012. Ispod nanosa zemlje na površini betonskih blokova pronašao je fosilizirani list. Talijanski arheolog dr.. Ricardo Brett je predstavio rezultate radiokarbonskog datiranja na trećoj Međunarodnoj znanstvenoj konferenciji o bosanskim piramidama u rujnu 2012. koji su iznosili 24.800 godina + / – 200 godina. To je još uvijek bila minimalna starost građevine, koja je očito već postojala kada je list donio vjetar kojeg je kasnije prekrila prašina i zemlja.

U lipnju 2013. novozelandski arheoloski menađer Timothy Moon je sa svojim timom pronašao organski materijal na sjevernoj strani piramide ispod prvog reda blokova, a iznad drugog reda blokova. Uzorke je poslao na ispitivanje u Kijev (Ukrajina), a rezultati radiokarbonskog ispitivanja su predstavljeni na upravo završenoj četvrtoj Međunarodnoj znanstvenoj konferenciji o bosanskim piramidama “Skrivena historija 2013”. Rezultat: 29.200 godina + / – 400 godina.

Ovaj rezultat predstavlja razdoblje izgradnje površinskog pokrova piramide. No, i on je dovoljan da postane jasno da je istraživanje Fondacije u srcu BiH pomjerilo starost naprednih civilizacija za 20.000 godina.

http://www.piramidasunca.ba/bs/aktuelnosti/item/8852-ekskluzivno-precizno-datiranje-bosanske-piramide-sunca.html