Designed by Freepik

Ako primjeti da ima tanušan glas, liječniku je jasno da je pacijentu energija pluća na niskom nivou. Crvene oči mu ukazuju na vatru iz jetre, a žutilo u licu na nedostatak krvi i energije slezene. Ako žena ne može ostati u drugom stanju, procjenjuje se energija lijevog i desnog bubrega.

300×250 centar text-39

Prema kineskoj medicini, osnovni uzrok bolesti su emocije, a svaki organ ima svoju emociju. Za pluća se vezuje tuga, za jetru bijes, za bubrege strah, za želudac briga. Svaki organ ima i svoj okus. Pluća vole začinjeno i ljuto, jetra kiselo, slezena slatko, a bubrezi slano. Organi, smatraju kineski liječnici, imaju i svoj energetski pravac.

>> Smiješite se u organe i otpustite negativne emocije!

Energija se naziva chi i ovisi od krvi pa liječnici kineske medicine kažu da je krv majka energije, a energija gazda krvi.

Bubrezi su u kineskoj medicini jedan od najvažnijih organa jer predstavljaju osnovu jina i janga i jedan su od važnih energetskih centara našeg tijela. Vezani su za koštano-zglobni sistem, sluh i strahove. Liječenjem bubrega utječete na sve ove sisteme.

Jetra je vezana za krv, u njoj se krv skladišti i uglavnom se uvijek tretira kod poremećaja menstrualnog ciklusa kod žena – objašnjava dr Ana Žikić, liječnica tradicionalne kineske medicine. U jetri živi vjetar, a on se ponekad očituje u obliku svraba, glavobolje, vrtoglavice. Jedna od najznačajnijih funkcija jetre jest osiguravanje nesmetanog protoka energije kroz naše tijelo, ali i protoka misli. Ako je jetra u harmoniji, ne bi trebalo biti stresa i pritiska. Ljudi sa zdravom jetrom su smireni, vrlo lako donose odluke i dobri su lideri. Ako je jetra u stanju stagnacije, opstrukcije ili u njoj postoji vatra (jedan od sindroma u kineskoj medicini), otežan je protok energije kroz jetru, ali i kroz tijelo, što se manifestira kao niz fizičkih i emocionalnih problema – navodi dr Ana Žikić.

Novi za clanke 75Naša sugovornica kaže da su neki od prvih znakova disharmonije jetre vezani s ljutnjom, bijesom, ohološću, ozlojeđenošću, tvrdoglavošću, nasiljem… Ako te emocije nisu iskazane, uz mogućnost promjene, onda one mogu dovesti do depresije ili čestih promjena raspoloženja. Postoji i niz fizičkih simptoma koji ukazuju na disharmoniju jetre. Najčešći simptomi tog sindroma su menstrualni problemi, umor, tenzije, ukočenost tijela, bol ispod rebarnog luka, alergija.

Čovjek je mikrokozmos

Tijekom višestoljetne primjene, tradicionalna kineska medicina razvila se u jedinstven i integralni medicinski sistem. Zbog visoke efektivnosti i mogućnosti prevencije oboljenja, ravnopravno dijeli mjesto sa zapadnom medicinom u kineskom sistemu zdravstvene zaštite, ali se s velikim uspjehom primjenjuje svuda u svijetu.

Kineska medicina je spoj zajedničke primjene brojnih tehnika i teorijskih postavki čiji su korjeni u drevnoj kineskoj filozofiji – taoizmu. U osnovi ovog učenja je usklađenost čovjeka s prirodom.

Novi za clanke 75– Postoji izreka da je čovjek nalik mikrokozmosu u okviru makrokozmosa, i da su procesi koji se događaju u našem tijelu pod utjecajem istih sila koje vladaju univerzumom. Zato je jako bitno da čovjek uskladi svoj način života, ishrane i ponašanja s prirodom, s godišnjim dobima – kaže dr Ana Žikić.

Ravnoteža pet elemenata

Dva osnovna koncepta tradicionalne kineske medicine su holistički, cjelovit pristup pacijentu, i određivanje tretmana koji je baziran na diferencijaciji simptoma. Liječnik kineske medicine pacijentu će postaviti pitanje o njegovoj konstituciji, načinu života i fizičkim simptomima.

– Jedno od najvažnijih pravila kineske medicine jest – liječiti uzrok, a ne samo posljedice oboljenja. Zato ponekad ovaj način liječenja zahtjeva vrijeme, ali i potpunu promjenu ranijeg načina života – ističe naša sugovornica.

Novi za clanke 75Osnovne teorije na kojima je bazirana kineska medicina su: teorija jina i janga, chija i krvi, teorija pet elemenata, sistem meridijana i kolaterala.

Osnovne cjeline koju ona obuhvaća su: akupunktura i moksibustija, kineska fitoterapija, tuina (kineska masaža), dijetologija ( principi ishrane) i chi gong, drevna kineska vještina gdje se skladom pokreta i disanja postiže balans uma i tijela).

Recimo, teorija „Pet elemenata“ je škola kineske medicine koja se najviše prakticira u Americi. Liječnici ove škole postavljaju dijagnozu utvrđujući u kojem odnosu se u pacijentovom tijelu nalaze osnovni elementi, zemlja, vatra, voda, zrak i metal. Oni smatraju da se zdravlje vraća ako se ponovo uspostavi ravnoteža ovih elemenata.

POLARIS

POLARIS DISK - Energija koja iscjeljuje i pomlađuje

Vaš doživotni kućni terapeut

POLARIS višestruko pojačava dotok vitalne energije u organizam i potiče ga da se sam izliječi na sasvim prirodan način. Mogu ga koristiti svi ukućani, djeca, vaši ljubimci i vaše biljke.
Možete ga koristiti da punite energetske centre (čakre) koji su zaduženi za opskrbu organa vitalnom energijom ili izravno na bolna mjesta. Možete ga staviti ispod vrča s vodom. Za 30 min dobit ćete moćan ljekoviti napitak. Malom novčanom investicijom dobivate svog doživotnog kućnog energoterapeuta! POLARIS ima neograničeno trajanje.

Cijena: 299 kn - Kupi ovdje

Što sve obuhvaća tradicionalna kineska medicina

Akupunkturu: to je drevni kineski način liječenja pomoću iglica koje uspostavljaju balans u našem organizmu, liječe ga i pomlađuju.

Moksibustiju: podrazumijeva zagrijavanje akupunkturnih točaka zapaljenim štapićima mokše. Štapići mokše napravljeni su od mljevene, pa prešane pelinove vune.

Kinesku fitoterapiju: umjesto fokusiranja na bolest koju neka biljka može liječiti, Kinezi razmatraju njene ukupne efekte na tijelo. Na primjer, zagrijava li ona tijelo? Izaziva li znojenje, i slično…

Tuinu: vrsta kineske masaže gdje se točno utvrđenim pokretima radi stimulacija akupunkturnih točaka. Time se uspostavlja protok energije

Dijetologiju: prepisivanje određenog načina ishrane prema konstituciji pacijenta

Chi gong: drevna kineska vještina gdje se skladom pokreta i disanja postiže balans uma i tijela

Preuzeto sa: zena.blic.rs
Prenosi: alternativainformacije.com

DANVANTARI AJURVEDA

DANVANTARI AJURVEDA

Velika knjiga o Ajurvedi

Knjiga detaljno opisuje sve aspekte Ajurvede: povijest Ajurvede, proces stvaranja, prakriti, mahabhute, doše i male, ajurvedsku dijagnostiku, različite vrste ajurvedskih tretmana i ajurvedske proizvode.
Naučiti će vas kako da izračunate svoju tjelesnu konstituciju, izbalansirate prehranu, poboljšate svoj život, u slučaju neophodnosti dijagnosticirate zdravstveni problem i pronađete potreban lijek.

Cijena: 232,00 kn - Kupi ovdje

Podudarni sadržaj
PODIJELI
Prethodna objavaDr Velkov: Tumor je kanta za smeće u koju tijelo odbacuje otrovne tvari – OVAKO se očistite!
Slijedeća objavaPoboljšajte svoje držanje i oslobodite se boli u leđima ovom jednostavnom vježbom
Atma

Učinite od svog života ono najbolje što on može biti – nevjerojatno iskustvo, ispunjenje i putovanje. Stvorite ravnotežu tijela, uma i duše – budite svoji, živite slobodno, njegujte znanje, cijenite iskustvo, volite i budite sretni…

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here